latinica  ћирилица
01/12/2016 |  20:19 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Модрича - Отворен девети сајам "Традиција и ја"

У Модричи је отворен Сајам рукотворина "Традиција и ја", у оквиру кога ће данас и сутра бити представљени ручни радови, традиционална храна и пића 38 излагача из Републике Српске.
Модрича - Отворен девети сајам "Традиција и ја" - Фото: СРНА
Модрича - Отворен девети сајам "Традиција и ја"Фото: СРНА


Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић истакла је да је туризам шанса за Републику Српску, те да је сајам у Модричи добро организован и да велики број излагача говори о заинтересованости за овакве туристичке манифестације.

"Надам се да ћемо, оваквим манифестацијама и свим што покушавамо да урадимо из године у годину, у будућности бити земља која може да привуче и већи број туриста од оних који долазе, а тај број је за сада задовољавајући", рекла је Јовановићева.

Она је нагласила да се из године у годину у Републици Српској развија сеоски туризам, чиме се отворила шанса за произвођаче здраве хране, чуваре традиције и нематеријалне културне баштине да туристичким групама које долазе то покажу и продају, односно остваре зараду.

Савјетник министра трговине и туризма Републике Српске Александар Ђурић напоменуо је да Министарство даје институционалну подршку баштињењу оваквих традиционалних окупљања.

"Огроман је значај сајмова јер имамо прилику да на једном мјесту видимо и материјалну и нематеријалну баштину, да видимо како се то интегрално креира туристички производ више општина и, наравно, имамо прилику да то и лично пробамо дегустацијом гастрономских специјалитета", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да су туризам и традиција неодвојиво везани и да су свјетски туристички трендови да се дио етнонационалног и гастрономског, као и фолклорног стваралаштва преноси на туристичку публику.

Ђурић сматра да Република Српска има озбиљне потенцијале у том правцу, а што је, како је истакао, показано и на сајму у Модричи.

Сајам је отворио начелник општине Младен Крекић, који је истакао да манифестација треба да промовише културну баштину, представи старе занате, а биће организована и изложба традиционалних предмета и јела са простора Модриче и овог дијела Српске.

Крекић је изразио задовољство бројем излагача, који се сваке године повећава, чиме "Традиција и ја" прераста у регионалну привредно-туристичку манифестацију.

Директор Туристичке организације у Модричи Александра Тошановић рекла је да на Сајму учествују излагачи из Добоја, Дервенте, Бијељине, Шамца и Модриче.

Она је навела да је почетна идеја организатора манифестације била да данашњи привредници препознају традиционалне производе и да их користе као свој промотивни материјал.

У оквиру манифестације данас је организована радионица "Пирографија".

Сутра, другог дана Сајма, излагачима и гостима представиће се етно-група "Траг" из Добоја и "Вида" из Модриче.

Овај сајам девети пут организује Туристичка организација Модрича у сарадњи са локалном управом.

Извор: Срна