latinica  ћирилица
01/12/2016 |  20:38 | Аутор: РТРС

Виши суд одлучио о захтјеву за враћање слика Италији

Виши суд у Београду донио је одлуку о захтјеву тужилаштва при Основном суду у Болоњи за привремену запљену осам умјетничких слика из збирке Народног музеја у Београду, речено је данас у том суду.
"Богородица са Христом и сенатором", дјело славног Тинторета - Фото: Screenshot
"Богородица са Христом и сенатором", дјело славног ТинторетаФото: Screenshot

Одлука ће путем међународне правне помоћи бити достављена надлежним органима Италије, а њена садржина би, како очекују у Вишем суду, "могла да буде објављена за седам до десет дана".

Ту одлуку је донио судија за претходни поступак Вишег суда.

Италијанска државна агенција Анса јавила је да тужилаштво у Болоњи тражи од Србије да врати осам слика из Народног музеја које је Југославија добила као ратну одштету послије Другог свјетског рата, а које су биле дио приватне колекције нацистичког рајхсмаршала Хермана Геринга.

Поједини медији недавно су пренијели да је италијанско тужилаштво покренуло истрагу поводом осам слика ренесансних мајстора Тицијана, Тинторета и Карпача које су у београдском Народном музеју.

Како је наведено, истрага покренута у Болоњи пробудила је наду у могућност да та ремек-дјела буду враћена у Италију, из које су однијета током Другог свјетског рата, на захтјев Геринга.

Извор: Агенције