latinica  ћирилица
02/12/2016 |  14:41 | Аутор: РТРС

Ђокић: Русија важан спољно-трговински партнер

За Републику Српску изузетно је битна сарадња са Русијом, као важним спољно-трговинским партнером, рекао је данас министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић на Седмој међународној научно–практичној конференцији у Бањалуци.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић, који је на међународној научно–практичној конференцији "Управљање економско-регионалним системима на Евроазијском континенту: институти развоја, геоекономија безбједности, хуманитарне технологије" говорио о економско-инвестиционом потенцијалу Српске, рекао је да Русија друга по обиму инвестирања у Српску.

"До сада смо усвојили бројне прописе и политике и показали отвореност и подршку страним инвестицијама. Лани је та сарадња са Русијом била већа за 29 одсто у односу на 2014. годину, што говори да оно што радимо даје резултате. Сматрам да ћемо кроз овакве видове сарадње, које подржава Влада Српске, омогућити јачање сарадње и веза Русије и Српске", истакао је Ђокић.

Он је навео да ће размјена мишљења, искустава и практичних спознаја на конференцији дати могућности даље сарадње са Русијом и појединим регионима у тој земљи.

"Захвални смо амбасадору Руске Федерације у БиХ Петру Иванцову на богаћењу сарадње и спремности да се она развија у наредном периоду", рекао је Ђокић.

Професор геополитике на Паневропском универзитету "Апеирон" Драган Колев рекао је да након новог "пута свиле", који је отворила Кина, и Русија жели да економски уђе на ове просторе, од чега Република Српска и БиХ могу имати велике користи ако власти прихвате идеје о економској сарадњи.

Ректор Сибирске школе корпоративног управљања из Омска Роман Власов рекао је да је економски потенцијал Српске јако висок, али постоји одређени дефицит идеја.

"Поправљање тих идеја је задатак ове конференције, а ако успијемо да уз подршку Владе Српске оснујемо Институт Руске Федерације и Републике Српске, онда можемо побољшати инвестициону климу у обје земље", додао је Власов.

Власов је навео да велики потенцијал у међусобној економској сарадњи види у развоју малих и средњих предузећа, за шта су потребни реални пројекти.

Дводневна међународна конференција коју организују Паневропски универзитет "Апеирон" и Сибирска школа корпоративног управљања из Омска уз подршку Амбасаде Русије у БиХ биће завршена данас.

Суорганизатори конференције су Удружење "Руско-српски мост" и пословна школа из Омска "ОмГПУ".

Скупу присуствују бројне истакнуте личности из области научног и јавног живота Српске, као и из Русије, а након конференције предвиђено је усвајање заједничке декларације.

Сличне конференције до сада су одржане у Русији, Турској, Македонији, Србији.

Извор: СРНА