latinica  ћирилица
15/12/2016 |  09:54 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Голић: Легализација трпи због нестручности

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић рекла је да грађани који желе да легализују бесправно саграђене објекте трпе због несналажења, нестручности и произвољног тумачења Закона о измјенама и допунама закона о уређењу простора и грађењу у локалним заједницама.
Сребренка Голић - Фото: СРНА
Сребренка ГолићФото: СРНА

Голићева је навела да се то односи на службенике у појединим локалним заједницама и подручним јединицама Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове, због чега је ресорно министарство начелницима и градоначелницима у Српској и РУГИП-у већ упутило Инструкцију за легализацију бесправно саграђених објеката.

- У Инструкцији смо указали на пропусте и недопустиво понашање службеника, те дали додатна упутства како да се проблеми превазиђу - рекла је Голићева за "Еуроблиц".

Она је додала да се грађани највише жале на то што надлежни органи за легализацију на локалном нивоу одбијају да приме захтјев, те инсистирају на комплетном захтјеву са свим приложеним доказима потребним за легализацију, што је супротно и са одредбама Закона о општем управном поступку и важећим принципима, начином и поступком легализације.

- Нелегални градитељи до 31. децембра могу поднијети само захтјев чиме извршавају законску обавезу, добијају прилику да легализују свој објекат, а законом прописани докази се прибављају у даљем поступку - објаснила је Голићева.

Она је истакла да је недопустиво да општине грађанима одбијају захтјев за легализацију, јер не могу да доставе доказ о ријешеним имовинско-правним односима на земљишту на којој је изграђен објекат.

Голићева је додала да продужења рока за легализацију, који истиче 31. децембра, неће бити, те да је у Бањалуци од 14.185 примљених захтјева за легализацију ријешено 7.792.

Она је навела да је од локалних заједница затражено да одмах спроведу јавну кампању да би што више грађана поднијело захтјев за легализацију.

Све социјалне категорије имају право на бесплатну легализацију, а осталима је дата могућност плаћања посредством симболичних накнада.

Извор: СРНА