latinica  ћирилица
26/12/2016 |  18:15 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Иванић против страних судија; Благојевић: Постојао је механизам (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић поновио је данас у Бањалуци, да је био против именовања новог међународног судије у Уставни суд БиХ, али да то питање није стављао на дневни ред сједнице, јер став Предсједништва није обавезујући за предсједника Европског суда за људска права који је именовао Ђованија Грасоа.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Иванић се пожалио на, како каже, некоректно извјештавање РТРС и избор саговорника за ову тему. У објављеном прилогу пренијели смо став Младена Иванића, али и мишљење професора уставног Милана Благојевића да је српски члан Предсједништва пропустио прилику да стављањем на дневни ред именовања новог судије, затражи заштиту виталног националног интереса у Народној скупштини Републике Српске, чији став не би могао да игнорише предсједник Европског суда за људска права. Овај став Благојевић је поновио и данас. 

Српски члан Предсједништва сазвао је ванредну конференцију за новинаре како би рекао оно што смо и раније објавили, да се према бх. уставу Предсједништво консултује приликом именовања страних судија. Истиче подршку Драгана Човића да именовање не стави на дневни ред сједнице што је максимум у овом тренутку.

- Консултације нису обавезне, с обзиром на мој став да не треба да буде страних судија уопште у Уставном суду БиХ. Ја сам био против тога, Предсједништво уопште о томе разговора, јер шта год да смо закључили не би промијенили став предсједника Суда у Стразбуру - реако је Иванић.

Професор уставног права Милан Благојевић није сагласан с Иванићем да су консултације необавезне. Напротив, сматра да предсједник Европског суда за људска права, ако хоће да поштује Устав мора да их обави. У супротоном, повређен је члан 6 Устава БиХ.

- А када се обрати за консултације Предсједништву БиХ, то подразумијева да Предсједништво изнесе свој став о кандидату кога предлаже предсједник Европског суда за људска права - каже Благојевић.

Односи БиХ према Европском суду за људска права нису ништа друго до вођење спољне политике и у тим ситуацијама не може бити прегласавања у Предсједништву - прецизира Благојевић, наводећи да је ту била прилика да српски члан Предсједништва затражи заштиту виталног националног интереса у НСРС која би, без сумње подржала став против именовања страног судије.

- Дакле, ако се усуди предсједник Европског суда да то игнорише и нихилистички поступи према ставу половине једне државе, онда не само да себе делигитимише, већ и ЕБВ. То је маханизам на којем је Република Српска требала инсистирати - рекао је Благојевић.

Иванић је поновио је да нема напретка БиХ на евопском путу док год је присутан ОХР и страни фактори у домаћим институцијама и да су ставови које је чуо у Бриселу.