latinica  ћирилица
04/01/2017 |  09:12 ⇒ 09:41 | Аутор: РТРС

Угљевик: Агробизнис приоритет и ове године

Агенција за развој малих и средњих предузећа општине Угљевик у протеклој години развијала је агробизнис који ће бити приоритет у раду и ове године, рекао је директор ове агенције Милорад Јовичић.
Милорад Јовичић - Фото: СРНА
Милорад ЈовичићФото: СРНА

"У току су разговори са власником регионалне мљекаре `Дуле` Душком Цвијетиновићем о проширењу дјелатности ове фирме за прераду воћа, а који би изградили велику хладњачу капацитета 600 до 1.000 тона воћа и поврћа у Угљевику", каже Јовичић.

Он истиче да би на тај начин анимирали пољопривреднике, са акцентом за узгој малине која је уносна грана воћарства.

"Власницима земљишта би био презентован узгој малине као уносан посао, а кроз разне програме набавили би повољно садни материјал уз загарантован откуп", рекао је Јовичић.

У протеклој години седам пољоприврених произвођача из Угљевика, посредством Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Угљевик, добило је пластенике у оквиру пројекта УНДП-а "Унапређење пољопривредне производње у заштићеном простору".

"Пластеничка производња се на терену показала као добра, а сваки пластеник запошљава два пољопривредна радника. Други дио овог пројекта односи се на обуку пољопривредника како да током цијеле године користе пластенике", рекао је Јовичић.

Осим тога, Агенција је прошле године заједно са фирмом "Агрон" из Живиница посредовала у потписивању 30 уговора за производњу и откуп краставаца карнишона.

Агенција је била и организатор Фестивала шљиве, воћних ракија и меда на којем је било 40 излагача, а одржана су и стручна предавања која су била посвећена шљиварској производњи.

"Познат смо шљиварски крај и извеземо више од 1.000 тона шљиве на руско и тржиште ЕУ", рекао је Јовичић и додао да је посебна пажња посвећена изградњи произвођачких капацитета и сушара.

Он се навео да је Агенција подржала и пчеларе у писању пројекта за добијење средстава за опрему.

"Писали смо пројекат чији је апликант Удружење пчелара `Мајевичка кошница`
који су добили 10.000 КМ за опрему", рекао је Јовичић.

Он каже да ће приоритет у овој години бити кориштење прекограничне сарадње, као и писање пројеката који доносе финансијска средства привреди, пољопривреди, али и друштвеним активностима.

Извор: Срна