latinica  ћирилица
21/01/2017 |  18:23 ⇒ 22/01/2017 | 17:07 | Аутор: РТРС

Цвијановић у Вашингтону: Српска гради односе с новом администрацијом (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић и супруга предсједника Републике, Сњежана Додик, присуствовале су на три бала поводом инаугурације новог америчког предсједника Доналда Трампа. На једном од балова био је и Трамп.
Жељка Цвијановић и Сњежана Додик у Вашингтону - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић и Сњежана Додик у ВашингтонуФото: РТРС

Република Српска намјерава додатно да гради односе са новом америчком администрацијом, охрабрена чињеницом да она има реалну слику о глобалној ситуацији и разумијевање за оно што се дешава на Балкану, па и у БиХ - поручила је предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.

Бал “Faith Freedom Future“ којем су присуствовале премијерка Жељка Цвијановић и супруга предсједника Сњежана Додик, организовале су најјаче конзервативне групе, које дјелују у оквиру владајуће Републиканске партије, а биле су најчвршћа изборна база новог предсједника САД Доналда Трампа.

С доласком нове америчке администрације праве се путеви за неку нову политику на глобалном плану, увјерена је премијерка Цвијановић. Упркос томе што је Српска била притиснута одређеним неправдама и исфабрикованим темама, годинама је у САД градила контакте.

- Наше задовољство је тим веће што људи са којима смо градили пријатељство и којима смо покушавали да објаснимо и укажемо шта је БиХ и на који начин се може најбоље кретати у будућности, сада заузимају веома важне позиције у новој америчкој администрацији, истакла је Цвијановићева.

Честитајући новом предсједнику званично ступање на дужност, Цвијановићева је изразила задовољство што је била у прилици да као предсједник Владе присуствује његовој инаугурацији у Вашингтону: "Нећемо пропустити ниједну прилику, као што ни данас нисмо пропустили да будемо у Вашингтону и да са нашим саговорницима разговарамо. Осим разговора, и сама чињеница да смо присуствовали данас овом великом догађају, показује колико нам је стало да и свијет и Америка и наше окружење буде боље и вјерујем да ће тако и бити."

Трамп је спреман да се избори са свим изазовима, не марећи за притиске, нагласио је шеф Представништва Српске у Вашингтону, Обрад Кесић.

- Што се тиче спољне политике, Трамп је потврдио оно што је већ рекао током кампање и у ових пар недјеља да САД неће више да се мијешају у унутрашњу политику других земаља, да ће поштовати границе и да тражи да се поштују њене границе, додао је Кесић.

Кесић истиче да се током говора видјело да Трамп није спреман да одступи од својих ставова да је политички естаблишмент корумпиран и да га треба мијењати, а власт пребацити на народ.