latinica  ћирилица
24/01/2017 |  11:05 ⇒ 13:34 | Аутор: РТРС

Иванић: Покушај укидања Дана Републике Српске вратио БиХ уназад

Јучерашњи сусрет делегација БиХ и Србије у Београду један је од ријетких позитивних политичких догађаја који се догодио у посљедње вријеме у цијелом региону, оцијенио је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.
Младен Иванић - Фото: AFP
Младен ИванићФото: AFP

Како је истакао, такво мишљење заснива на чињеници да су амбијент и поруке које су са тог сусрета упућене биле и више него позитивне.

- Овај сусрет сматрам значајним достигнућем. Стога предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу и премијеру Србије Александру Вучићу у том смислу одајем свако признање јер се, у обиљу негативних ствари, догодило нешто позитивно - истакао је Иванић.

Опредјељење о јачем повезивању Београда и Сарајева, односно БиХ и Србије за Иванића је нешто што је позитивна ствар за грађане обје земље. Иванић је изразио наду да ће се такав позитиван амбијент наставити те да ће то бити почетак промјене политичког амбијента у региону.

Иванић се осврнуо и на, за сутра најављени састанак коалиционих партнера на нивоу БиХ, рекавши да и на том састанку треба разговарати о промјени свеукупног политичког амбијента.

- Све ово што се догађало у вези с покушајем укидања 9. јануара као Дана Републике Српске није добро. То је БиХ вратило уназад - став је предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Он сматра да уколико се нешто жели постићи у овом мандату, на нивоу бх. институција треба бити постигнут договор, и да би се, умјесто прошлости о којој се различито мисли, требало окренути будућности.

- Уколико то не буде постигнуто на састанку коалиционих партнера онда ће наредне двије године бити изгубљене. Вртићемо се у колу расправа о стварима о којима нема сагласноти, а од тога би штету могли имати сви грађани у БиХ - закључио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Како је раније најављено, сутрашњи састанак је редовни сусрет који се одржава на нивоу Савјета министара, чланова Предсједништва БиХ и лидера политичких партија, а требало би да буде разговарано о актуелним питањима која се тичу бх. нивоа власти.

Извор: ФЕНА