latinica  ћирилица
24/01/2017 |  14:12 | Аутор: РТРС

Вучић: У Бриселу без разговора о признању Косова

Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је да тема вечерашњег дијалога Београда и Приштине у Бриселу свакако неће бити признање независности Косова или повлачење српских потјерница, као што најављују приштински званичници.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је навео да на то може само да се насмије и да то значи да Приштина очигледно уопште не жели разговор.

"Јасно је њима /Приштини/ да никаква тема неће бити признање Косова, нити повлачење потерница, јер о томе се не разговара. О ратним злочинима и ратним злочинцима се не разговара", рекао је Вучић новинарима у Инђији.

Ако Приштина неће да разговара, каже Вучић, боље да то кажу, него да измишљају неке теме за које знају да је о њима немогуће разговарати.

Вучић нагалашава да има озбиљних тема као што је употреба оружја /на сјеверу Косова/.

"Ја не говорим шта ћемо ми њима да кажемо, зато што сам озбиљан човек и што желим да разговарамо о озбиљним темама. Али, они имају неке своје унутрашње проблеме, па морају да покажу мишиће. Нема ништа од тог посла, слободно то заборавите", поручио је Вучић.

Он каже да часни људи не говоре о чему ће разговарати са неким, јер то значи да некога условљавају.

"Чуо сам да неки /из Приштине кажу/ - ми ћемо вечерас да кажемо Србима. А обично ми никад ништа не кажу. Све то што причају у својој јавности, када год сам у Бриселу, никада ми ништа не кажу", истиче Вучић.

Он је поручио да Србија само тражи правду, као што тражи правду и за туђе жртве и хапси оне који су чинили злочине.

"Исто то тражимо и за све друге, ни мање, ни више. И то ћемо наставити да радимо. Користићемо све могућности, правне процедуре да би се задовољила правда", навео је Вучић.

Он је упитао по ком принципу гонити било кога за ситну корупцију ако се дозволи да се извршавају ратни злочини.

Вучић је додао да о свему томе треба да се изјасни међународна заједница, али да до сада није био срећан њиховом реакцијом.

Када је ријеч о изручењу једног од лидера терористичке Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја из Француске и евентуалних реципрочних мјера Србије у случају неизручења, Вучић је навео да ће бити провјерене све правне консеквенце, шта Србија има на располагању.

Вучић је рекао да то није само питање националних и државних интереса Србије, него питање елементарне људскости и правде.

Извор: СРНА