latinica  ћирилица
25/01/2017 |  15:46 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Цвијановић о боравку у САД - Наредне седмице догодиће се неке важне ствари

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је имала састанке у САД, али да не може рећи с ким, јер ће их имати и наредне седмице.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

"Наредне седмице догодиће се неке важне ствари, па не могу рећи с ким сам разговарала", изјавила је Цвијановићева данас у Бањалуци.

На питање новинара колико је коштала посјета САД, Цвијановићева је рекла мање него кад путује на састанке са представницима Међународног монетарног фонда.

Премијер Српске је нагласила да није добила позив Тужилаштва БиХ за саслушање у вези са одржавањем референдума о Дану Републике.

"До јутрос ми позив није био уручен, а станујем на истој адреси. Да ли је у међувремену стигао не знам, као ни ко би био овлаштен да прими позив", рекла је Цвијановићева.

Говорећи о стечају у Бобар банци, Цвијановићева је рекла да све што се дешава са овом банком није у владиним рукама, већ је све подређено судским поступцима.

Цвијановић: Буџет Српске конципиран на реалним основама

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Буџет Српске конципиран на реалним основама и да није могао бити другачији са аспекта повећања неких ставки.

"Вољела бих да је буџет пуно већи и да је на свакој ставци пуно више новца, али то није реалност", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, након састанка са премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем.

Коментаришући најаве Удружења пољопривредних произвођача да ће оборити Буџет због неизмирених обавеза према пољопривредним произвођачима у Српској, Цвијановићева је рекла да то није реално.

Премијер Српске наглашава да је опредјељење Владе да се обавезе према пољопривредницима у Републици Српској измире што је могуће прије.

Цвијановићева је рекла да очекује да се средства по основу руског Клиришког дуга према БиХ ускоро нађу на рачунима ентитета, те подсјетила да је раније рекла пољопривредницима да ће, када се то деси, обавезе које Влада Републике Српске има према њима за 2016. годину бити приоритетно рјешаване.

Предсједник Владе Републике Српске сматра да ће бити одређене штете за пољопривредне произвођаче због адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Наравно да ће штета бити присутна и очекује се од ентитетских влада да раде свој дио посла по том питању", рекла је Цвијановићева .

Цвијановићева је изразила жаљење што неке друге ствари које су обећаване у претходном периоду када је прављена прича да се усваја адаптација нису добили на вријеме нити анализу Свјетске банке нити дефинисали шта су то било које помоћи.

"Када је та тема била актуелна говорили смо о томе на који начин ће се уопште помоћи конкурентности и шта треба урадити да се помогне пољопривреди, не само са аспекта подршке кроз субвенције или подстицаје које долазе из ентитетских буџета, већ да видимо како ћемо уопште структурисати једну област и реформисати да би онај производ који се овдје произведе био конкурентнији", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је тешко постићи ту конкурентност с обзиром на сву подршку и субвенције коју имају страни производи, али да то не значи да са тим треба престати.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић рекао је да ССП није био тема састанка, али да је са Цвијановићевом разговарао о реформским законима и мјерама, а што спада у ред подстицајних мјера.

"Нема никакве сумње да морамо наћи одговор на то питање. У Влади Федерације БиХ још нисмо форматирали тај одговор, али смо свјесни да постоји штета и да је некако морамо санирати", истакао је Новалић.

Извор: СРНА