latinica  ћирилица
01/02/2017 |  14:46 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Социјални партнери утврдили начин обрачуна годишњих одмора

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да је данас у Бањалуци са социјалним партнерима утврђен начин обрачуна годишњих одмора према коме на четири године стажа радник добија дан годишњег одмора.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Прихваћен је приједлог Владе Српске о начину обрачуна годишњих одмора, али ће социјални партнери ово разматрати и на својим органима. Нисмо се данас успјели договорити о висини регреса и о томе ћемо наставити да разговарамо", рекао је новинарима Касиповић, након састанка представника Владе Српске са делегацијама Савеза синдиката, Конфедерације синдиката и Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Он је навео да је на састанку договорено да плаћено одстуство у сврху синдикалног организовања буде у оквиру пет дана, што је раније дефинисано.

"Остаје веома важно питање, а то је здравствена заштита жена. Затражићемо мишљење Министарства здравља и социјалне заштите и Фонда здравствене заштите, али смо јединствени да ово мора бити обезбијеђено", додао је Касиповић, оцијенивши да је питање обрачуна минулог рада добро дефинисано у колективним уговорима које је Влада договорила са буџетским корисницима.

Он је напоменуо да су договорени услови за рад синдиката, односно да ово питање мора бити ријешено гранским и појединачим колективним уговорима.

"Били смо данас конструктивни и у доброј намјери разговарали. У наредних 15 координисаћу наш наредни састанак на коме ћемо разговарати о преосталим отвореним питањима“, рекао је Касиповић.

Извор: СРНА