latinica  ћирилица
17/02/2017 |  18:47 ⇒ 18/02/2017 | 10:07 | Аутор: РТРС

Додик: Срби тешко могу наћи саговорника за мир међу бошњачким политичарима (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је друштво за прошлост и сукобе, како би се укратко могао назвати данашњи скуп у сарајевској Вијећници под покровитељством Бакира Изетбеговића, потврда да Срби у БиХ међу политичким Бошњацима тешко могу наћи саговорника за мир, будућност или европске интеграције.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Осим што је најављена ревизија тужбе лажна, јер је не подноси БиХ већ само један народ или дијелови једног народа, она је и са моралног и сваког другог становишта неприхватљива. Ни прије десет година нису постојали докази против Републике Србије, они не постоје ни данас, из простог разлога што Србија није ни урадила оно што јој муслимани у БиХ покушавају ставити на терет", истакао је Додик коментаришући одлуку већине учесника данашњег савјетовања у Сарајеву, коме су присуствовали представници бошњачке политичке, вјерске и невладине заједнице, да дају подршку Изетбеговићевој иницијативи за подношење захтјева за ревизију пресуде против Србије.

Предсједник Српске је нагласио да се од српских представника у заједничким институцијама БиХ очекује да се пред судом у Хагу оспори легитимитет ревизије поменуте пресуде, а пред правосуђем у БиХ кривични поступак против Бакира Изетбеговића.

"Индикативно је што традиционални заштитници и слова и духа Дејтона оличени у ОХР и Амбасади САД у Сарајеву, у једностраном акту једног члана Предсједништва БиХ мимо воље, договора или сагласности друга два члана, нису видјели кршење Дејтонског мировног споразума, чак ни дестабилизацију прилика у самој БиХ", истакао је Додик.

Он је подсјетио да је референдум у Републици Српској, као врховно демократско достигнуће квалификован као прекршај Дејтонског мировног споразума и дестабилизација БиХ и запитао како се онда зове ова самовоља и дивљање у спољној политици БиХ, која се проводи кршећи више закона земље за коју се боре још само странци.

Извор: СРНА