latinica  ћирилица
28/02/2017 |  12:58 | Аутор: РТРС

Из страха од протјеривања избјеглице у Њемачкој мијењају вјеру

Многе муслиманске избјеглице надају се да ће остати у Њемачкој ако кроз инстант-процедуру постану хришћани, преноси Дојче Веле.
Избјеглице у Идоменију (фото: Twitter @MiriamABerger) -
Избјеглице у Идоменију (фото: Twitter @MiriamABerger)

Према писању Дојче велеа, разне секте и групе користе страх избјеглица од протјеривања - и привлаче их експресним покрштавањем.

До првог контакта са избеглицама долази обично у прихватилиштима гдје се мисионари често истичу својим социјалним ангажовањем.

Откако је Њемачка примила велики број избјеглица, драстично се повећао број конвертита из ислама у хришћанство.

Евангелистичка и католичка црква као и независне цркве су 2016. регистровале више од хиљаду таквих случајева - а толико их није било у посљедњих 50 година, каже социолог религије и шеф Међународног института за слободу вјероисповести Томас Ширмахер.

Он додаје да су многи који су се у својим земљама порекла осјећали повезани са хришћанством, искористили миграцију како би се покрстили у Њемачкој.

Највише таквих људи је из Ирана, а слиједе Пакистанци и Авганистанци.

“За многе муслимане је то веома опасно, јер су апостазија и бласфемија ствари за које су у исламу предвиђене казне", изјавио је Шимахер.

Како се наводи, међу избјеглицама из Авганистана одавно се прочуло да се преко Тајванаца у Франкфурту брзо може доћи до потврде о крштењу.

Међутим, одрицање од вјере за те људи значи најчешће изопштавање из породице при чему се, како каже Ширмахер “у Авганистану води борба на живот и смрт између званичног ислама и његових других форми као и хришћанства".

Промјена вјере јесте разлог због којег је неком потражиоцу азила потребна заштита у Њемачкој, али крштење у овој земљи подлеже посебној провјери јер је у питању “накнадни разлог за тражење заштите".

“Код људи који не мијењају вјеру из разлога савјести, Завод може прилично брзо да установи колики су заиста лични мотиви, односно, колико је заиста дубока нова вјера", каже Клаус-Улрих Прелс из келнског Савета за избеглице.

Он објашњава да власти или управни судови постављају новопеченим вјерницима специфична питања о Библији или молитвама и да уколико они не могу да одговоре на та питања, јасно је да су вјеру промијенили из тактичких разлога.

Како преноси Дојче Веле, печат на документу једне избјеглице која је прошла кроз процес покрштавања има натпис “Заједница у Франкфурту на Мајни“ - из тога не може ништа да се закључи, али сматра се да та “заједница“ има везе са хришћанским покретима из Кине: Вочмен Ни и Витнес Ли.

Информативна служба Севере Рајне Вестфалије специјализована за секте преноси да је у питању црква која има фундаменталистичка обиљежја и која је позната по духовној борби против ислама, наводи Дојче Веле.

Извор. ТАНЈУГ