latinica  ћирилица
01/03/2017 |  20:25 | Аутор: РТРС

Човић позива на измјене Изборног закона

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић позвао је вечерас партнере у власти на искорак кроз измјене Изборног закона и поручио да је потребно јачати све што веже људе у БиХ, уредити односе, уклонити напетости да се нико не би осјећао несигурно или сувишно у овој земљи.
Бакир Изетбеговић и Драган Човић (архива) - Фото: СРНА
Бакир Изетбеговић и Драган Човић (архива)Фото: СРНА

Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ, рекао је да би већ идуће сриједе, 8. марта, у Предсједништву БиХ требало да буду одржани разговори представника ове странке и СДА, након чега ће услиједити и састанак са представницима Савеза за бољу будућност.

Он сматра да би посао у вези са измјенама Изборног закона требало да буде готов за мјесец и по дана, те да би то питање требало да буде потпуно разријешено до краја ове године.

"Хрватски политички представници окупљени кроз Хрватски народни сабор понудили су прихватљива рјешења која рјешавају меритуме одлука домаћих и међународних правосудних институција у духу свега што смо имали на уму када смо 1992. године изашли на референдум да подржимо визију независне и суверене БиХ, као земље равноправних народа, организване по мјери свих", рекао је Човић на пријему у Сарајеву поводом 1. марта "дана независности", празника који Република Српска не признаје.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да су Бошњаци, Срби и Хрвати на овим просторима живјели измијешани вијековима, те да ће и даље тако наставити.

Он је навео да тај заједнички живот не смије бити затрован мржњом и осветом, али и да "не може бити ни грађен на лажима и обманама, већ заснован на прихватању истине, ма како горка и тешка она била".

Изетбеговић је, на пријему којем није присуствовао нико из Републике Српске, изразио увјерење да је "потпуна интеграција БиХ у ЕУ и НАТО најбољи начин за постизање безбједности и просперитета".

БиХ нема јединстевеног закона о празницима тако да се 1. март обиљежава само у дијеловима Федерације БиХ са већинским бошњачким становништом.

Србе у Републици Српској 1. март подсјећа на нелегални референдум о независности БиХ спроведен 1992. године на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа - Бошњака и Хрвата.

Истог дана су муслимански екстремисти убили српског свата испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, што је за многе била најава почетка рата у БиХ.

Извор: СРНА