latinica  ћирилица
22/03/2017 |  13:08 ⇒ 23/03/2017 | 10:07 | Аутор: РТРС

У Српској живи 1.170.342 становника (ВИДЕО)

Република Српска објавила је своје резултате пописа. Има нас 1.170.342. А да је Српска била у праву, када је одбацила резултате објављене једностраном одлуком директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића, потврдио је и Савјет министара, али чини се касно, јер су већ отишли у руке европских званичника.
Попис становништва - Фото: Screenshot
Попис становништваФото: Screenshot

У Српској живи 970.857 Срба, 148.477 Бошњака, око 26.000 Хрвата и нешто више од хиљаду Црногораца, подаци су Републичког Завода за статистику. На списку су се нашли Македонци, Мађари, Албанци, Руси, Украјинци и други.

Када се све сабере, у Српској живи 1.170.342 становника. Према подацима објављеним једностраном одлуком Велимира Јукића, има нас 58 хиљада више него према подацима републичког завода.

"Оно што је јасно одавно јесте став Завода за статистику, да је програм који је усвојио господин Јукић споран, и да није урађен у складу са законом", рекла је данас Радмила Чичковић директорица Завода за статистику Републике Српске.

Да су резултати спорни, потврђено је и на сједници Савјета министара БиХ 8. марта, на којој је утврђено да је Јукићев програм обраде података пописа, донесен једнострано.

"Резултати су објављени на основу Јединственог програма обраде података пописа донесеног једностраном одлуком директора Агенције за статистику БиХ, без сагласности статистичких институција у БиХ“, наводи се у закључку Савјета министара.

Након признања Савјета министара, поставља се питање како одговорити на 3 хиљаде питања из Упитника ЕУ, и чијим ће се подацима институције у БиХ руководити.

„Што се тиче институција Републике Српске, за нас су релевантни једино подаци Републичког завода за статистику када је ријеч о упитнику Евроске уније. Ипак то је питање о којем ће се тек полемисати и вјерујем да то треба да се ријеши у оквиру разговора око механизма координације“, каже министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Према Републичким подацима у Српску се доселило скоро 760 хиљада људи. Највише из Федерације, док се око 100 хиљада лица преселило из једне у другу општину.

Из иностранства дошло их је више од 180 хиљада. Временски посматрано, у Српску их се највише доселило током рата од 1991. до 95.године.