X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
21/04/2017 |  11:29 ⇒ 11:42 | Извор: РТРС

Оно кад ти иза куће доплута ледена громада (ФОТО)

Малени и успавани градић Фериленд у Њуфаундленду на самом истоку Канаде преко ноћи је постао толико велика туристичка сензација да и сам градоначелник не зна гдје ће са свим људима који непрестано долазе.
Санта леда - Фото: REUTERS
Санта ледаФото: REUTERS

Разлог изненадног туристичког ’бума‘ су огромне санте леда које пролазе крај обале Фериленда, пише „Си-Ти-ви њуз”.

„Мало сам шокиран оваквом навалом, али очигледно људе занимају овакве ствари“, рекао је Адријан Каванаг, који муку мучи са смјештајем и закрченим улицама према градићу за који до јуче готово нико није чуо.

С обала Њуфаундленда и Лабрадора већ годинама се могу видјети глечери који су се одвојили од Арктика и плутају морем, али ове године праву сензацију је изазвала једна огромна санта леда која се „усидрила“ у непосредној близини  Фериленда.

Санта леда (Фото: REUTERS)

„Понекад глечери запну у залеђеном мору и ту стоје до касног прољећа или раног љета, али чини се да се овај насукао и да ће ту остати дуже вријеме“, каже градоначелник који је признао да никада није видио већи глечер.

Фериленд је тако постао једино мјесто на свијету које је глобално отопљење развеселило.

„Имамо информацију да Атлантиком плута још пуно санти… Много више него протеклих година“ рекао је један бизнисмен из Фериленда задовољно трљајући руке…

С друге стране, рибари баш и нису најсрећнији, кажу да им глечери поприлично ометају посао.

Извор: Јутарњи