latinica  ћирилица
27/04/2017 |  09:14 ⇒ 09:50 | Аутор: РТРС

Подигнут ниво активности због турских агената

Све обавјештајне службе Србије подигле су своје активности на највиши ниво, послије открића да су турски агенти директно укључени у опасни пројекат стварања "велике Албаније", пишу Вечерње новости.

Обавјештајци из Турске имају агресиван наступ у рејону Београда, рашко-полимској области (Санџак) и на југу Србије у Прешеву и Бујановцу, општинама са већинским албанским становништвом, наводи извор листа.

Ова опсежна агентурна акција тијесно је повезана са посљедњим изјавама албанских политичких првака, у којима траже прекрајање граница на Балкану.

- Предузимамо све одговарајуће мјере како бисмо заштитили цјеловитост и територијални интегритет Србије. Пратимо активности турске службе и нећемо дозволити било какав агресивни поступак - рекао је саговорник листа.

Предмет њиховог интересовања су, како се наводи, лидери Бошњака у рашкој области и представници Албанаца у Прешеву, а свој утицај остварују кроз продор турског капитала у ове области, као и финансирањем невладиног сектора у тим неуралгичним тачкама.

- Често се њихове активности своде на класичну шпијунажу - рекао је саговорник.

Новости наводе да за сада постоје озбиљне индиције да је акција координисана преко Турске агенције за сарадњу и координацију /ТИКА/ и кроз директне контакте турских безбједњака са албанским лидерима у Прешеву и Бујановцу, као и на Косову и Метохији.

Лист сазнаје да је координационо тијело за остваривање великоалбанских националних претензија, у којем су представници Албанаца са Космета, југа Србије, Македоније, Албаније и Црне Горе, посљедњих недјеља интензивирало састанке и комуникацију и детаљно разрађују кораке који би услиједили послије запаљивих изјава албанских политичара Едија Раме, Хашима Тачија и Јонуза Муслијуа о прекрајању граница.

Извор: СРНА