latinica  ћирилица
04/05/2017 |  14:12 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Бошњаци покренули заштиту виталног националног интереса

Клуб бошњачких делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ покренуо је данас поступак, којим се Приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ проглашава штетним по витални национални интерес бошњачког народа.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Предсједавајући Клуба бошњачког народа Халид Гењац рекао је на сједници Дома народа да је процедуру за покретање заштите виталног националног интереса Бошњака потписало свих пет делегата у Клубу.

Прије тога  Дом народа већином гласова усвојио је захтјев Клуба хрватских делегата да по хитном поступку буде разматран Приједлог измјена и допуна закона БиХ.

За хитну ппроцедуру је гласало осам делегата, против је било седам, док нико није био суздржан.

Из Федерације БиХ за хитну процедуру је било свих пет делегата из Клуба хрватског народа, а против свих пет делегата из Клуба бошњачког народа.

Из Републике Српске су за хитну процедуру били делегати СНСД-а Небојша Радмановић и Средоје Новић, те Драгутин Родић из ДНС-а, а против Дарко Бабаљ и Огњен Тадић из СДС-а.

Подношењем овог захтјева прекида се расправа о овом законском приједлогу.

Формирана је комисија коју чине српски, хрватски и бошњачки делегат, која би ово питање требала разјешити у року од пет дана.

Ако то комисија не успије урадити у овом року, захтјев за заштиту виталног националног интереса упућује се Уставном суду БиХ који ће по хитном поступку преиспитати процедуралну исправност предмета.

Предложеним измјенама и допунама регулише се избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ, те спроводе одлуке Уставног суда БиХ које се односе на избор делегата у Дому народа ФБиХ и избора у граду Мостару.

Извор: СРНА