latinica  ћирилица
12/05/2017 |  14:01 ⇒ 13/05/2017 | 09:37 | Аутор: РТРС

"Лица Лафоре"- прича о породици која је одлучила да покрене свијет (ВИДЕО)

Филм "Лица Лафоре" документује судбину породице Гајић и њихову вишегодишњу надљудску борбу за проналазак лијека против Лафорине болести од које су обољеле њихове двије кћерке.
Премијера филма Дениса Бојића "Лица лафоре" - Фото: РТРС
Премијера филма Дениса Бојића "Лица лафоре"Фото: РТРС

Након што је са филмом “Дјеца“ остварио велики успјех, Денис Бојић долази са новим филмом који са правом доноси велика очекивања.

Требале су непуне двије године рада да дуго очекивани документарни филм, "Лица Лафоре" угледа свјетлост дана и да једна од најснажнијих прича о родитељској борби за живот дјетета буде представљена јавности. Филм се и овај пут бави дјецом, а аутор Денис Бојић о томе каже:

„Филм карактерише снажна, готово опипљива емоција, а оно што повезује оба филма јесте да се баве, сваки на свој начин, онима који су есенција живота - дјецом. У овом случају борећи се за живот своје дјеце Сњежана и Витомир Гајић посредно спасавају живот дјеце широм свијета.

Може се рећи и више од тога, јер ће лијек за Лафорину болест, по ријечима водећих свјетских научника, сада је већ извјесно, бити на одређен начин ефикасан код ширег спектра неуролошких обољења, укључујући и АЛС и Алцхајмерову и Паркинсонову болест.

То значи да би милиони људи широм свијета у будућности могли имати корист иницирану борбом против Лафорине болести, а да иза свега, добрим дијелом, стоји напор једне мале породице из Бањалуке.

Продукцијски захтјеван, филм је сниман у Републици Српској, Федерацији БиХ, Канади ,Француској, Белгији, Србији и Хрватској. Ријеч је о тројезичном филму, радња се паралелно одвија на српском, француском и енглеском језику.

Сниман је у највећој клиници за дјечје болести на свијету "Сик кидс" у Торонту и у једном од највећих истраживачких центара на свијету. Актер филма је и Европска федерација фармацеутских компанија.

Напор породице да покрене планету и ентузијазам водећих свјетских научника, биће спојени у невјероватној снази људског духа, који помјера границе у свијету науке и показује да ништа није немогуће. Породица Гајић одлучила је да неће стати док Лафора не буде избрисана с лица земље.

“Податак да је једна породица из Републике Српске највећим дијелом заслужна за проналазак лијека за једну од најтежих дјечјих болести на свијету , вриједан је сваког поштовања и дивљења. С обзиром на то да водећи свјетски научници широм планете деценијама раде на откривању лијека за ову болест, а највећи помак направљен је управо ангажовањем породице Гајић, може се слободно констатовати да је Република Српска захваљујући овој породици заузела важно мјесто у свијету науке и медицине, а самим тим ово је једна од најбољих могућих промоција Републике Српске“ - ријечи су аутора Дениса Бојића.

Филм ће премијерно бити приказан у Бањалуци, 15. маја у 18.00 часова у Банском двору. Специјални гост и рецензент филма је познати српски глумац Бранислав Лечић. Након бањалучке слиједи београдска премијера, 25. маја у Југословенској кинотеци, послије чега ће филм бити и међународно промовисан.