latinica  ћирилица
15/05/2017 |  15:52 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Денис Бојић о документарном филму "Лица Лафоре" (ВИДЕО)

Филм "Лица Лафоре" документује судбину породице Гајић и њихову вишегодишњу надљудску борбу за проналазак лијека против Лафорине болести од које су обољеле њихове двије кћерке. Филм ће премијерно бити приказан у Бањалуци, данас у 18.00 часова у Банском двору.
Денис Бојић - Фото: РТРС
Денис БојићФото: РТРС

Након што је са филмом “Дјеца“ остварио велики успјех, Денис Бојић долази са новим филмом који са правом доноси велика очекивања.

Требале су непуне двије године рада да дуго очекивани документарни филм, "Лица Лафоре" угледа свјетлост дана и да једна од најснажнијих прича о родитељској борби за живот дјетета буде представљена јавности. Филм се и овај пут бави дјецом, а аутор Денис Бојић о томе каже:

„Филм карактерише снажна, готово опипљива емоција, а оно што повезује оба филма јесте да се баве, сваки на свој начин, онима који су есенција живота - дјецом. У овом случају борећи се за живот своје дјеце Сњежана и Витомир Гајић посредно спасавају живот дјеце широм свијета.

Може се рећи и више од тога, јер ће лијек за Лафорину болест, по ријечима водећих свјетских научника, сада је већ извјесно, бити на одређен начин ефикасан код ширег спектра неуролошких обољења, укључујући и АЛС и Алцхајмерову и Паркинсонову болест.

То значи да би милиони људи широм свијета у будућности могли имати корист иницирану борбом против Лафорине болести, а да иза свега, добрим дијелом, стоји напор једне мале породице из Бањалуке.

Продукцијски захтјеван, филм је сниман у Републици Српској, Федерацији БиХ, Канади ,Француској, Белгији, Србији и Хрватској. Ријеч је о тројезичном филму, радња се паралелно одвија на српском, француском и енглеском језику.