latinica  ћирилица
22/05/2017 |  07:45 ⇒ 23/05/2017 | 09:17 | Аутор: РТРС

Сјећање на злочин међународне заједнице- 25 година од страдања 12 бањалучких беба (ФОТО/ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на Новом гробљу у Бањалуци, обиљежено је 25 година од страдања 12 беба у Клиничком центру, које су умрле због недостатка кисеоника.
Полагање вијенаца -
Полагање вијенаца

Као датум oбиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године.

Сјећање на страдање 12 беба

На спомен-обиљежје "Живот" вијенце су положиле мајке 12 беба, предсједник Републике Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и бројне друге делегације.

Предсједник Српске је рекао да бол за 12 беба никада неће престати и нагласио да је њихово страдање обиљежило историју Бањалуке и цијели протекли рат, јер је то била трагедија планетарног карактера која је могла бити спријечена само једном одлуком.

Додик је рекао да ће до краја године бити припремљена публикација којом ће се обиљежити и сачувати од заборава злочиначки чин који никада није имао судски епилог.

На тај начин, додао је он, биће сачуван од заборава овај догађај који на симболичан начин говори о намјери да се српски народ уништи на овим просторима у самом зачећу.

"Агонија, патња и бол породица су неописиви", рекао је Додик.

Сјећање на страдање 12 беба

У Академији наука и умјетности приказан је филм наше колегинице, редитељке Сњежане Брезо, "Дах живота", који је инспирисан страдањем бањалучких беба.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је постојала геноцидна намјера међународне заједнице која је могла само једном простом одлуком да омогући да 12 беба остану живе.

"Ако неком ускраћујете кисеоник који значи живот, спречавате шансу за живот или да се тај живот развије, онда је иза тога геноцидна намјера", рекла је Цвијановићева у обраћању у Академији наука Републике Српске. Она је навела да се овакви трагични догађаји могу осјећати и испричати само кроз умјетност да не би били заборављени.

"Као родитељ и грађанин имам посебан однос према томе. Сасвим друга димензија је шта би та дјеца била данас, како би се развијала кроз живот и шта би значила родитељима. То никада мајке, родитељи и било ко не могу објаснити или пронаћи праву ријеч да искажу осјећаје", рекла је Цвијановићева.

"Свијет је направио црно-бијелу слику која, нажалост, и данас постоји, иако више није тако изражена као раније. Али, то је упозорење. Морамо бити опрезни да тачно знамо шта треба да радимо у будућности, да послажемо ствари и разумијемо какви процеси у питању", поручила је Цвијановићева, која је у Академији наука и умјетности Српске уручила повеље достојанства мајкама страдалих беба.

Служен је и парастос и положено цвијеће на гробно мјесто на бањалучком Новом гробљу гдје су бебе сахрањене.

Предсједник Републичке организације Недељко Митровић рекао је новинарима да ова организација, заједно са мајкама, неће одустати и тражиће све могућности да се отвори, барем политички процес одговорности за смрт беба, ако већ не може законски, дисциплински, јер су органи УН амнестирани од оваквих и сличних дјела.

Митровић је истакао да се Организација и мајке са тим не могу помирити, те ће наставити са својим активностима.

Према његовим ријечима, ово је мотив више да у сарадњи са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Српске буду пописана сва дјеца страдала у рату, којих има више од 1.000, док се десетак дјеце воде као нестала лица у току протеклог рата у БиХ.

"Након 25 година свјесног, стравичног злочина, окупили смо се да се подсјетимо на невину дјецу која би сада можда била породични људи и имала своју дјецу и која би градила своју будућност, умјесто што се тужно присјећамо, оплакујемо и полажемо цвијеће као утјеху за све оно што носимо у срцу, при томе имајући у виду страшан бол мајки које се сваким овим датумом суочавају и питају 'зар је то тако требало бити'?", рекао је Митровић.

 

Он је истакао да се овај злочин не би догодио да је било разумијевања највећих моћника, недодирљивих, који не одговарају, који се не сјете ни због формалних разлога да пошаљу телеграм саучешћа и солидарности.

Сјећање на 12 беба

Организатор обиљежавања 25 година од овог тешког злочина над недужним бебама је Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих цивила је до сада евидентирао 1.282 страдале дјеце, од којих 372 смртно, док је 382 дјеце рањено или повријеђено, 487 је претрпјело тортуру у заробљеништву или логору, док 41 дијете има психичке трауме.

Секретар Удружења "12 беба" Жељка Тубић, једна од мајки чија је беба умрла у том периоду, рекла је да је у марту ове године преминула мајка једне од 12 беба Живка Кнежевић, самохрани родитељ малољетних сина и кћерке.

"Кћерка је, захваљујући институцијама власти Републике Српске, добила запослење. Ова дјеца живе као подстанари и у плану нам је да покренемо хуманитарну акцију како би им се обезбиједио кров над главом", навела је Тубићева.

Сјећање на страдање 12 бањалучких беба

Сјећање на страдање 12 бањалучких беба

Сјећање на страдање 12 бањалучких беба

Сјећање на страдање 12 бањалучких беба

Сјећање на страдање 12 бањалучких беба

Сјећање на страдање 12 бањалучких беба

Сјећање на страдање 12 бањалучких беба

Сјећање на страдање 12 бањалучких беба

Сјећање на страдање 12 бањалучких беба

Сјећање на страдање 12 бањалучких беба