latinica  ћирилица
25/05/2017 |  13:53 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Јубиларни 20.Театар фест, додијељене награде (ФОТО)

Двадесет година Театар фест "Петар Кочић" прилика је да се преиспитају циљеви и домети фестивала, али и да се трaсира пут у будућност.
Бањалука, награде на XX театар фесту (Фото: НПРС) -
Бањалука, награде на XX театар фесту (Фото: НПРС)

Жири овогодишњег 20. Театар феста „Петар Кочић“ 2017 у саставу: Наташа Иванчевић, Александар Пејаковић и Небојша Брадић, гледао је шест представа у овогодишњој селекцији фестивала и констатовао да се комерцијално позориште приближило институционалном позоришту, али и да слика институционалног позоришта није направљена на основу репрезентативног узорка. Театар фест са својом оданом публиком и професионалном организацијом, заслужује представе које одсликавају врхунске домете и преиспитују улогу и мјесто позоришта у савременом друштву.

Театар фест, награде

Награде на 20. Театар фесту "Петар Кочић" 2017 додјељују се:

Специјална награда за младу глумицу:

Јелени Петровић за улогу Хелене у представи „Јесења соната“ Ингмара Бергмана у режији Јагоша Марковића и у продукцији Позоришта Атеље 212 и Град Театра Будва.

Јелена Петровић је сведеним средствима донијела глас тишине Бергманове јунакиње.

Специјална награда за младу глумицу:

Јовани Гавриловић за улогу Ранке у представи „Моје дете“ Стојана Срдића у режији Ане Ђорђевић, и у продукцији Београдског драмског позоришта.

Јелена Гавриловић је прецизно и досљедно остварила лик злостављане ромске девојчице која успијева да нађе нови почетак у свијету који не нуди нове шансе.

 Награда за најбољу мушку улогу:

Борису Исаковићу за улоге у представи „Ново доба“ Вука Бошковића у режији Дина Мустафића, и у продукцији БИТЕФ ТЕАТРА Београд и АРТХУБ Сарајево.

Поигравајући се са стереотиповима ликова тајкуна и губитника у транзицији, Борис Исаковић је ефектно повезао судбине злочинца и његове жртве.

Театар фест, награде

 Награда за најбољу женску улогу:

Јадранки Ђокић за улогу Жене у представи „Плућа“ Данкана Макмилана, у режији Аиде Буквић и у продукцији Театра ЕXIТ Загреб и Градског казалишта Сисак.

Јадранка Ђокић је трагикомичним средствима донијела нијансиран лик савремене жене, у распону од несигурне модерне дјевојке до усамљене старице.

Награда за најбољи текст:

Вуку Бошковићу за драмски текст „Ново доба“ у режији Дина Мустафића, и у продукцији БИТЕФ ТЕАТРА Београд и АРТХУБ Сарајево.

Вук Бошковић је створио причу о човјеку са моралним интегритетом, који нема шансе да преживи транзицију друштва преплављеног хаосом у коме доминирају сила и новац.

Театар фест, награде

 Награда за најбољу режију:

Борису Лијешевићу за режију представе „Чувари твог поштења“ у продукцији Градског позоришта Подгорица.

Ауторским пројектом – текстом и режијом „Чувари твог поштења“, Борис Лијешевић храбро вивисецира савремено црногорско друштво и гради представу која активира глумачки ансамбл и гледалиште.

Награда за најбољу представу:

„Чувари твог поштења“, ауторски пројекат Бориса Лијешевића у продукцији Градског позоришта Подгорица.

Представа модерног сензибилитета и посвећене енергије глумачког ансамбла, поставља критичка питања о савременом друштву које је спремно да се одрекне сопствених вриједносних норми и своје младе генерације, препуштајући се диктату некултивисаних сила тржишта.

Одлука о наградама Театар фест, донијета је једногласно.