latinica  ћирилица
09/06/2017 |  08:51 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Балканска рута дроге - граничари одлучни да пресјеку путеве (ВИДЕО)

Током протеклих деценија нестајале су и настајале државе, мијењале се границе, али је балканска рута кријумчара, увијек опстајала.
Путеви дроге - Фото: РТРС
Путеви дрогеФото: РТРС

Ријеч је о рути која се, када је у питању дрога, протеже од Афганистана преко Турске, Грчке, Бугарске, Косова, Црне Горе, Србије. На том путу незаобилазна је и Босна и Херцеговина. Након преласка Хрватске и Словеније путеви дроге воде у западну Европу.

Статистика показује да су бх. граничари све одлучнији да пресјеку путеве, посебно на простору Источне Херцеговине.

Потресна исповијест Гојка Новчића из Требиња коју смо на на нашој Телевизији објавили прије годину и по дана никога није оставила равнодушним. Без устручавања говорио је о животним ужасима у којима је био због дроге. А, у тај свијет ушао је још као тинејџер, у годинама које воле да ризикују, истражују и у којима је искусним и лошим људима лако да манипулишу младима.14 година на ивици између живота и смрти.Бројни покушаји да изађе из тога и ново враћање узроковано латентним наговором оних који на овом простору препродају дрогу. 

Балканска нарко рута годинама се помиње на овом простору. Полазна тачка је са Блиског истока , Турске, преко Балкана ка земаљама западне европе. Најчешће се кријумчари хероин у правцу исток-запад. Један крак ове руте везује се за БиХ. Источна Херцеговина, због свог положаја и границе са Црном гором и Хрватском посебно је интересантна кријумчарима.Бројне полицијске акције у којима су хапшени нарко дилери са овог простора, заплијењене велике количине дроге само потврђују да је овај простор плодно тло за ову врсту криминала.У борби са кријумчарима дрогом ГР БиХ у протекле двије године биљежи значајан успјех. Резултати биљеже и граничари у Требињу.

Количине одузетих опојних дрога и број евидентираних случајева у 2016. години, када је о ГП БиХ ријеч, знатно премашују статистике из претходних година-поручују из ове полицијске установе..Посебно се у том сегменту рада истиче Јединица ГП БиХ Требиње.

У 2016. и 2017. години ова Јединица имала је четири заплијене велике количине марихуане- 52 килограма на подручју Требиња, 13 килограма на граничном прелазу Клобук, 343 килограма на подручју Билеће и 86 килограма на подручју Гацка. Овај гранични прелаз, у чијој је надлежности око 210 километара границе, од тога 140 километара са ЦГ и 70 са Републиком Хрватском.

За шеснаест година постојања Јединице граничари у Требињу одузели су више од тоне марихуане и 175 стабљика индијске конопље.Само у претходних 13 мјесеци на овом простору припадници ове службе одузели су 450 килограма марихуане.

Марихуана се на овом простору углавном кријумчари пјешке уз избјегавање мјера надзора, али и у возилима у којима су намјенски направљена мјеста за сакривање опојне дроге и аутобусима.Ризик који доноси борба са пошасти данашњице онима који су одлучили да се упусте у то није препрека.

Управо због терена подручј Источне Херцеговине погодно је кријумчарима. У 2016. години евидентирано је 66 случајева у вези са опојним дрогама.Надлежним тужилаштвима поднесен је 61 службени извјештај и пријављене су 72 сосбе. Борбу са кријумчарима дрогом воде и у ПУ Требиње. Само у прошлој години забиљежили су 115 случајева у вези са злоупотребом опијних дрога. 

Дрога одузета од стране ПУ Требиње углавном је пронађена на подручју Требиња претресом стамбених објеката која користе лица осумњичена за ово кривично дјело. Упућени кажу да су проблем у обрачуну са нарко дилерима и полицијски службеници који стварају партнерски однос са криминалцима.

Милионске цифре врте се у овом ланцу кријумчарења дрогом.Грам марихуане конкретно на улицама Требиња кошта 10 марака, хероина од 30-50, а за грам кокаина , у зависности од његовог квалитета издваја се чак од 140-200 марака.“Шефови“ овог криминала добро су увезали посао, и у своје окриље константно увлаче армију младих људи. У Требињу су, нажалост, у неким претходним годинама забиљежене и смрти узроковане предозирањем. Неко овим послом постаје тајкун уништавајући животе других. Трагично је то што је углавном јавна тајна ко и на који начин стиче материјално богатство. Да ли ће полицијске агенције смоћи снаге да задају и последњи ударац трговцима робом која убија младе животе? Јер, нико не зна чије ће дијете сутра бити жртва!