latinica  ћирилица
16/06/2017 |  12:34 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

У реконструкцију зграде ПМФ Бањалука уложено око милион КМ (ФОТО/ВИДЕО)

На Природно-математичком факултету у Бањалуци данас је одржана свечаност поводом завршетка реконструкције ради побољшања енергетске ефикасности, а вриједност овог пројекта је око милион КМ.
ПМФ - Фото: РТРС
ПМФФото: РТРС

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је након свечаности да је Влада Српске у енергетско опремање овог објекта уложила 600.000 КМ, а УНДП и Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Српске 400.000 КМ.

Голићева је навела да су сви грађевински радови урађени у складу са техничком документацијом, да је у потпуности замијењена кровна конструкција, објекат је термички изолован, те замијењена столарија, расвјета и радијаторски вентили.

У реконструкцију зграде ПМФ Бањалука уложено око милион марака (Foto> RTRS)

Резидентни представник УНДП-а у БиХ, Сезин Синаноглу, рекла је да су реконструкцијом овог објекта створени много бољи услове за рад студената, а факултет ће сада успјети да уштеђена средства за гријање уложи у образовање и природне науке.Она је истакла да овакви пројекти стварају нова радна мјеста у области грађевинарства, инсталација, енергетске опреме, односно у "зеленим пословима" који су будућност земље.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је присуствовао данашњој свечаности, рекао је да ће реализацијом овог пројекта бити остварене велике уштеде.

"Радимо на томе да буду замијењени столарија и кров на бањалучком Архитектонско-грађевинском факултету, као и на пројектима да се гради шумарски факултет", навео је Малешевић.

Декан бањалучког Природно-математичког факултета Горан Трбић рекао је да је реализацијом овог пројекта обезбијеђено 50 одсто уштеда у енергентима.

Свечаности на бањалучком Природно-математичком факултету, која је почела откривањем плоче на главном улазу, присуствовали су и министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, директор Републичког фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Срђан Тодоровић, представници УНДП-а БиХ, професори и студенти факултета.

 Извор: СРНА/РТРС