latinica  ћирилица
06/07/2017 |  16:10 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Пола милиона КМ за стабилизацију буџета Власенице

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Власеници да је ова општина у претходном периоду била запуштена и да је то локална заједница којој се мора помоћи, због чега ће са републичког нивоа око 500.000 КМ бити употријебљено за релаксацију стања у буџету.
Власеница: Додик - Краљевић - Фото: СРНА
Власеница: Додик - КраљевићФото: СРНА

- Нажалост, општина је у претходном периоду превише била запуштена. Готово да није било улагања, забиљежено је смањење прихода у буџету умјесто да је стабилизован и да је растао - рекао је Додик, подсјетивши да је дефицит општинског буџета 2012. године износио неколико стотина хиљада марака, док је нова власт након избора 2016. године затекла дефицит од 4,5 милиона КМ, а цијели буџет општине је 4,6 милиона КМ.

Након састанка са начелником општине Мирославом Краљевићем, коме су присуствовали и министри из Владе Српске, Додик је као једно од кључних питања која се морају ријешити истакао проблем у функционисању студијског програма шумарства који у Власеници функционише у оквиру Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву.

- Потврдили смо да је веома важно, друштвено оправдано и од интереса за Републику Српску да тај факултет овдје функционише. Разговарали смо о начину да се овдје уведе мастер програм, који је неопходан - истакао је Додик.

Он је додао да је за Републику Српску од интереса да овдје функционише факултет, и то из низа разлога.

- Ово подручје је најбогатије у Српској када је ријеч о шумама, заслужује факултет и да рашири капацитете у том погледу. Ту ће се омогућити и квалитетнији друштвени живот - рекао је Додик, наводећи да су у току разговори и с партнерима из Србије, укључујући и Владу, како овдје помоћи кроз неке програме који они имају.

Додик је напоменуо да се у општини Власеница протеклих година ништа није дешавало осим додатног страначког запошљавања у континуитету и да претходна локална власт није реаговала ни на средства која су била на располагању, попут средстава за пројекте енергетске ефикасности.

- Општине су та средства добијале за неке јавне објекте, многе установе - школе, болнице, домови здравља су санирани, а одавде није било ни захтјева, овдје нико није сматрао да је то неопходно - рекао је Додик.

Он је рекао да ће у наредној години поново постојати могућност аплицирања за та средства и да то треба искористити.

- Ту је ријеч дијелом и о међународним средствима, треба се припремити и аплицирати, и ми ћемо овдје урадити нешто - истакао је предсједник Српске.

Додик је навео да је на данашњем састанку изнесен и проблем непостојања кружног тока на "споју два" магистралног пута.

- Ставићемо то у приоритет наших послова. Чим се створе неопходни услови, као што је рјешавање имовинских односа, што је преузела на себе општина, онда ће се ући у пројектовање, па општина издаје грађевинску дозволу и онда ће институције Српске изградити ту кружну раскрсницу - рекао је Додик новинарима у Власеници.

Говорећи о демографским проблемима на овом подручју, о којем су га саговорници упознали на састанку, Додик је рекао да је то регионална "топ тема".

- Многи људи одлазе, можда више одавде него из неких других дијелова... И раније су људи одлазили, али сада су отворене границе, људи могу да траже нове послове, а на нама у власти јесте да обезбиједимо да људи када се буду враћали на годишње одморе виде да овдје има смисла бити, па да се врате. То је оно што морамо урадити - поручио је предсједник Српске.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је новинарима да је посјета предсједника Српске и министара у Влади Српске од великог значаја за ову локалну заједницу с обзиром на проблеме са којима се она суочава.

Он је потврдио да је на састанку разговарано о могућностима да Влада Републике Српске директно или на неки други начин помогне консолидацију буџета општине, наводећи да је Власеница у протеклом периоду, због пасивности претходне власти, неоправдано запостављена и запуштена.

- На састанку је изражена апсолутна подршка развоју Власенице, као центру између Источног Сарајева и Бијељине који је веома битан за Републику у сваком смислу - навео је Краљевић.

Он је нагласио да је истакнута потреба изградње нове полицијске станице, кружног тока, санација улица и путева, те подршка развоју студијског програма шумарства, као и отварања нових програма.

- Данашња посјета предсједника Република и министара у Влади Српске доказ је да су институције Српске уз ову општину и да су апсолутно за њен развој у сваком погледу - истакао је Краљевић.

Он је додао да је општина у тешком стању, те да су данас сагледани многи проблеми и размотрене могућности на који начин да се они ријеше.

- Разговарали смо о многим проблемима са којима се ова општина суочава и вјерујем да ће то у наредном периоду бити и реализовано, на задовољство грађана Власенице и цијеле Српске - закључио је Краљевић.

Састанку предсједника Републике са начелником општине Власеница присуствовали су и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар финансија Зоран Тегелтија и министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић.

Извор: СРНА