latinica  ћирилица
08/07/2017 |  11:34 ⇒ 09/07/2017 | 00:43 | Аутор: РТРС

Одгођено постављање бисте Виталију Чуркину у Сребреници (ВИДЕО)

У Сребреници није постављена биста у знак сјећања на преминулог руског амбасадора у УН-у Виталија Чуркина, коју су најавили представници Источне алтернативе Српске и Србије.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Постављање бисте одгођено је, јер нису добили дозволу општине, али и због смиривања тензија, уочи обиљежавања страдања у Поточарима.

Споменик великом Руском дипломати Виталију Чуркину који је уложио ВЕТО у Савјету безбједнсти на британску резолуцију у Сребреници, биће постављена када тензије буду смирене, а општина изда дозволу, кажу у "Источној алтернативи".

-Биће ускоро постављен у складу са законом и оним што смо тражили, то један од највећих дипломата и пријатеља српског народа, поручује Војин Павловић, “Источна алтернатива“ Републике Српске.

Источна алтернатива Србије истиче да су Срби у Сребреници годинама били дискриминисани од бошњачке локалне власти. Од нове - очекују равноправност и када је ријеч о постављању обиљежја.

Начелник општине увјерен је да ће одгађање постављања бисте Чуркину у овим данима смирити тензије. Подсјећа и да је ауторка књиге “Сребреница - лаж и подвала српском народу“ Љиљана Булатовић, из истог разлога отказала промоцију.

- Заиста поздрављам овакав гест, показујемо још једном да Срби не провоцирају, нагласио је начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Грујичић очекује да ће и организатори обиљежавања 11. јула, али и бошњачка удружења, на исти начин радити на смиривању тензија у Сребреници, без ратних застава и величања Насера Орића, да се не би поновило оно што се догодило тадашњем премијеру Србије Александру Вучићу, када је прије двије године нападнут у Поточарима.