latinica  ћирилица
25/07/2017 |  07:33 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Шуме Српске- нема умањења права радника, Правилник о раду ван снаге (ВИДЕО)

Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације Јавног предузећа Шуме Српске Славица Елез изјавила је данас у Бањалуци да су добили чврсто обећање руководства компаније да неће бити умањења права радницима на основу новог правилника о раду у овој фирми.
Бањалука: Шуме Српске - Елез, Марић - Фото: СРНА
Бањалука: Шуме Српске - Елез, МарићФото: СРНА

Елезова је рекла новинарима да им је директор Шума Ристо Марић на данашњем састанку обећао да се правилник од данас ставља ван снаге, усљед чега неће бити умањења давања ни по основу превоза.

- Имамо обећање да ће то у писаној форми стићи данас или сутра. Уколико се не испуни обећање, одмах и обавезно идемо у причу протеста и штрајкова - поручила је Елезова.

Потпредсједник овог синдиката Душан Марковић каже да ће свим радницима бити враћен новац који је раније одбијан на основу правилника о раду.

- Правилник о раду неће се примјењивати до доношења појединачног колективног уговора и о томе ће бити достављен допис свим шумским газдинствима - истакао је Марковић.

Он је разговоре са Марићем оцијенио као позитивне за будуће изналажење заједничких рјешења у обостраном интересу.

Када је ријеч о репрезентативности Синдиката, Марковић је рекао да они функционишу већ 20 година, иако је било несугласица са руководством Шума.

- Наш захтјев је отишао у ресорно министарство које ће дати своје тумачење и став о репрезентативности, након чега бисмо дошли до неког рјешења - навео је Марковић.

Након састанка је речено и да је Управа Шума на сједници, одржаној половином јуна, издала рјешење о репрезентативности Синдикату запослених Јавног предузећа Шуме Српске, али да је ресорно министарство доказало супротно.

- Ми смо били, бићемо и остајемо репрезентативни - истакла је Елезова.

Када је ријеч о потписивању појединачног колективног уговора, она је нагласила да ће о томе више детаља бити познато и након годишњих одмора јер тај документ треба да прође законске процедуре.

Руководство Шума Српске и представници Јединствене удружене синдикалне организације ЈП Шуме Српске данас су разговарали о потписивању појединачног колективног уговора.

На састанку је разговарано и о стављању ван снаге упутстава за обрачун синдикалне чланарине, као и начина обрачуна превоза радника на посао и с посла.

Разговарано је и о стављању ван снаге упутства за обрачун накнаде за предсједнике синдикалних организација, као и упутства о примјени правилника о раду по питању усклађености коефицијената са правилником о раду.