latinica  ћирилица
24/09/2017 |  19:46 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Русија најзначајнији инвеститор - у Српску уложила више од пола милијарде КМ (ВИДЕО)

Институције Српске свјесне су значаја улагања Руске Федерације, која је на наше просторе инвестирала више од пола милијарде марака. Најзначајанији је допринос Зарубежњефта, који је у развој нафтне индустрије, од 2007, уложио 300 милиона марака.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

Период од 2005. до 2007. био је најтежи за нафтну индустрију Српске. Рафинераија нафте Брод била је готово потпуно урушена. Рафинерија у Модичи производила је минималне количине уља, а бензиснке пумпе Петрола биле потпуно застарјеле. Након доласка Зарубежњефта, почињу милионска улагања. Само годину касније, Рафинерија у Броду почиње с радом и прерађује милион тона годишње. Рафинерија у Модричи постаје трећи највећи призвођач базних уља у Европи.

Предсједник Милорад Додик одликовао је "Зарубежњефт" за посебне заслуге у послијератном развоју Српске, доприносу у ширењу привредних и учвршћивању пријатељских веза с Русијом. Значајан је допринос руских улагања и запошљавању, и буџету. Компанија Нестро, с више од двије хиљаде запослених, републичком буџету годишње доприноси око 25 одсто.

На енергетском самиту који ће бити одржан у Москви од 3. до 6. октобра ове године, Република Српска ће настојати да представи своје потенцијале и привуче неке нове компаније које су спремне да инвестирају у Српску.

Изградња термоелектране Угљевик сматра се највећим руским пројектом на овим просторима. Само прошле године Српска је у Русију извезла робу, вриједну 28 милиона марака, што је за 16,3 одсто више него годину раније.