latinica  ћирилица
30/09/2017 |  08:35 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Откривена спомен-биста цару Николају Другом (ФОТО/ВИДЕО)

У организацији Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа и уз подршку Амбасаде Русије у БиХ, у селу Ритешић код Добоја, откривена је спомен-биста руског цара Николаја Другог.
Откривање спомен-бисте цару Николају Другом - Фото: РТРС
Откривање спомен-бисте цару Николају ДругомФото: РТРС

Учесници церемоније присјетили су се тешких историјских тренутака руског и српског народа, и улоге коју је цар Николај у њима имао.

Након што је Бањалука добила споменик руском цару Николају Другом, и село Ритешић поред Добоја добило је идентичну спомен-бисту, у непосредној близини манастира Свете Матроне Московске. Након што је бисту открио, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, поручио је да овај дан показује колико је тијесно испреплетена веза и судбина руског и српског народа.

- Ово је симболична манифестација, јер показује нашу духовну и културну везу, везу између руског и српског народа. Хвала свима који су и духовно и финансијски помогли – ово је резултат рада народа Републике Српске - додао је Иванцов.

Комплекс у селу Ритешић, осим већ изграђеног храма подразумијева и градњу звоника, парохијског објекта и етно села. У Удружењу српско-руског пријатељства процјењују да је вриједност пројекта око пет милиона евра. 

- Позивам све добре људе да нам помогну, јер ово је значајно за Републику Српску и БиХ да има једно овакво мјесто гдје се сви лијепо окупљају, без обзира на вјеру - рекао је предсједник Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зоран Гајић.

Званичници Републике Српске захвалили су Русији на досадашњој подршци коју је пружала у очувању надлежности Српске у оквиру БиХ. Поручили су да сви они који не разумију пријатељство руског и српског народа, не познају њихову историји.

- Желимо и даље да развијамо културу сјећања према руском народу, да никад не заборавимо, а доказали смо да нисмо за ових протеклих 100 година управо ту бригу руског народа према српском народу када је било најтеже - истакао је изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран.



- Драго ми је да смо данас овдје у Ритешићу открили спомен-бисту у част цару Николају. Неће то бити једини знак сјећања и успомене на породицу Романов, јер се зна да ће у наредној години у Бањалуци интензивно почети са градњом руски православни храм - изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Откривање спомен-бисте цару Николају Другом

Откривању спомен-бисте присуствовали су и изасланик српског члана Предсједништва БиХ, посланици у Парламенту Српске, свештенство српске и руске православне цркве, као и бројни грађани. 



Циљ пројекта изградње манастира и руског етно-села јесте промоција идеје јединства свих православних народа, као и ширење руског језика, културе и књижевности на овим просторима.