latinica  ћирилица
05/05/2024 |  15:21 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

На бијељинској "Јајаријади" прву награду однио Душан Драгутиновић (ФОТО/ВИДЕО)

Традиционална манифестација "Јајаријада" која се у Бијељини на Васкрс организује 31. годину заредом окупила је бројне такмичаре који су снаге одмјерили у двије категорије - најљепше нашарано јаје и најтврђе јаје. За побједнике су организатори обезбиједили новчане и робне награде.
Бијељинска "Јајаријада" - Душан Драгутиновић и Ана Костадиновић - Фото: СРНА
Бијељинска "Јајаријада" - Душан Драгутиновић и Ана КостадиновићФото: СРНА

Десетогодишњи Душан Драгутиновић из Бијељине освојио је прву награду за најтврђе васкршње јаје у конкуренцији од око 80 такмичара.

- Мој стриц је ово јаје данас донио из цркве. Кад смо се туцали у кући, оно је било најјаче и ја сам одлучио да ћу га донијети на "Јајаријаду" - каже Душан.

Драгутиновић је овом побједом уграбио и прву награду, викенд на Златибору.

Друго мјесто на "Јајаријади" у категорији најтврђе јаје припало је Ани Костадиновић.

Игор Бешлић, директор Центра за културу из Бијељине истиче да такмичење има и нека правила.

- Што се тиче најтврђег васкршњех јајета имамо правило да оно мора да буде кокошије, а што се тиче најљепше нашараног јајета, ту нема правила што се тиче технике шарања и дозвољена су, осим кокошијих, и гушчија ујаја, чак смо имали и нојево јаје претходних година - истиче Бешлић.

Награда за најљепше јаје припала је Вуку Маглајчевићу који је на гушчијем јајету темперама осликао љепоте семберских села. На другом и трећем мјесту нашли учесници Алекса Маловић и Катарина Симојловић.

Овогодишњу, 31. по реду "Јајаријаду" својом игром и пјесмом уљепшали су чланови СКУД-а Семберија.