latinica  ћирилица
03/10/2017 |  09:13 ⇒ 10:26 | Аутор: РТРС

Буџет ФБиХ у дефициту, а не у суфициту како је приказано

Прошлу годину буџет Федерације БиХ завршио је у дефициту од око два милиона КМ, а не у суфициту од 84,9 милиона КМ, како је било приказано, пише "Дневни аваз".
Влада ФБиХ (архива) -
Влада ФБиХ (архива)

Исти извор наводи да су ревизори указали да се исказани финансијски резултат не може потврдити за најмање 86,6 милиона КМ.

"Око 199 милиона КМ коштале су плате и накнаде запослених из 61 институције које се финансирају из федералног буџета, а за политичке странке и коалиције у прошлој години је издвојено 3,6 милиона КМ", наводи се у тексту.

Буџетски корисници стварали су обавезе веће него што су им била одобрена средства, па су зато вршене прерасподјеле средстава, а и текућа резерва није трошена за хитне и непредвиђене случајеве, како је прописано.

Дајући мишљење с резервом за извршење буџета ФБиХ у прошлој години, Канцеларија за ревизију институција указала је да је било пропуста при реализацији трансфера, као и јавних набавки.

У појединим министарствима наставило се с праксом пријема радника који не испуњавају посебне услове у дијелу радног стажа и потребног искуства, стручности и знања за одређене послове, наводи се у извјештају, преноси "Аваз".

Извор: СРНА