latinica  ћирилица
03/10/2017 |  11:44 ⇒ 11:52 | Аутор: РТРС

За два мјесеца 6.000 захтјева за мирно рјешавање спорова

Агенција за мирно рјешавање спорова Републике Српске у прва два мјесеца примјене новог Закона о раду примила је око 6.000 захтјева за рјешавање радних спорова који су се односили на исплату превоза радницима министарстава просвјете и културе и унутрашњих послова, што је посљедица неучествовања Савеза синдиката у доношењу овог закона, рекао је директор ове агенције Борислав Радић.
Добој- Закон о раду, јавна расправа - Фото: СРНА
Добој- Закон о раду, јавна расправаФото: СРНА

Радић је навео да су се други предмети односили на кашњења исплата плата и накнада, те питање отпуштања радника због економских, организационих и технолошких разлога, гдје послодавац радницима ускраћује право на отказни рок и отпремнине.

"Ми, нажалост, још немамо праксу у привреди да радник и послодавац преговарају о условима рада", оцијенио је Радић, а као узрок наводи слабу синдикалну организованост.

Он каже да је већина послодаваца неспремно дочекала нови Закон о раду, а да се радници и синдикалне организације морају више ангажовати за заштиту својих права.

"Постоје одређене недоумице у вези Закона о раду и примјене у пракси, да поједини институти, као институт колективног преговарања који су и нови по закону, нису заживјели у обиму и на начин како су позиционирани кроз сам закон", рекао је Радић новинарима прије почетка јавне расправе о примјени Закона о раду у Добоју.

Он је навео да пракса показује да акта послодаваца нису усклађена са Законом ни двије године од доношења закона и на тај начин не обезбјеђују ни минимум законских права радницима.

"Ни радници нису свјесни да су заједно са сидикалним организацијама субјекти који морају да се боре и штите своја права", рекао је директор Агенције за мирно рјешавање спорова.

Као симптоматичне одредбе Закона о раду, између осталих, Радић наводи рокове за отказивање уговора о раду, питање мировања и престанак радног односа, поступак утврђивања одговорности радника приликом отпуштања због недоласка на посао, запошљавање радника мимо законских прописа.

Потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске Тане Пеулић оцјењује да је примјена Закона о раду у пракси показала одређене мањкавости и да је неопходно да се приступи његовој измјени и допуни.

Он је као недостатке Закона о раду навео што предлагач закона није предузео активности да се донесе општи колективни уговор као основа за грански и појединачни колективни уговор, те заштита радника током радног односа.

Начелник Одјељења за рад и запошљавање у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Рајко Кличковић каже да се данас у Добоју одржава прва од осам јавних расправа о примјени Закона о раду.

Кличковић је навео да је циљ јавних расправа да се од социјалних партнера и свих који примјењују Закон о раду чује мишљење о евентуалним недостацима, како би се сачинила анализа која би била понуђена Влади и Народној скупштини Републике Српске.

Извор: СРНА