latinica  ћирилица
23/10/2017 |  22:43 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" приказан на Медицинском факултету у Бањалуци (ФОТО)

Филм "Лица Лафоре", аутора Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, који екранизује борбу за проналазак лијека за једну од најтежих дјечијих болести на свијету, приказан је вечарас на Медицинском факултету у Бањалуци.
Филм Лица Лафоре - Фото: РТРС
Филм Лица ЛафореФото: РТРС

Бањалучки студенти медицине и њихови предавачи сазнали су више о борби породице Гајић и о глобалном доприносу Републике Српске и БиХ у борби против епилепсије.

Након што је филм приказан на свјетском конгресу неуролога у Барселони, стигле су бројне понуде за приказивање. Режисер филма Денис Бојић рекао је да је ова пројекција једна у низу догађаја који очекују филм "Лица Лафоре".

Денис Бојић на пројекцији филма (Фото: РТРС)

Филм прати причу породице Гајић која годинама води битку за живот своје дјеце против једне од најокрутнијих ријетких дјечијих болести. Овој породици Лафорина болест одузела је кћерку Татјану, док друга кћерка Милана још води битку за живот.

Сњежана Гајић, Миланина и Татјанина мајка, на пројекцији филма (Фото: РТРС)

Лијек за Лафорину болест, према ријечима водећих свјетских научника, требало би да буде ефикасан код ширег спектра неуролошких обољења. То значи да би милиони људи широм свијета у будућности могли имати корист иницирану борбом против Лафорине болести.