latinica  ћирилица
27/11/2017 |  18:45 ⇒ 28/11/2017 | 08:11 | Аутор: РТРС

ВСТС измијенио спорне закључке; Ко је призивао реаговање страних амбасада? (ВИДЕО)

Високи судски и тужилачки савјет једногласно је усвојио кориговане закључке у вези са провјером ратне прошлости судија и тужилаца.
ВСТС БиХ - Фото: РТРС
ВСТС БиХФото: РТРС

Измјене се односе на три, од пет, у октобру усвојених закључака.

Два непромијењена, раније су реализована – Информација Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске, већ је на поступање достављена Тужилаштву БиХ и Канцеларији дисциплинског тужиоца. И кориговани закључци, подразумијевају промјену закона и ширење надлежности дисциплинског тужиоца зарад евентуалног санкционисања већ именованих судија и тужилаца сумњиве прошлости, и до сада непостојећу контролу носилаца правосудних функција приликом именовања.

Намјерна или злонамјерна погрешна интерпретација октобарских закључака! Бура у јавности. Недипломатска писма страних дипломата, притисци на чланове ВСТС-а и уцјене водећих међународних "реформиста", који су се не тако давно хвалисали како је њихово ремек дјело – успјешно "реформисано" бх. правосуђе. Онда је са само пет закључака о провјери сумњиве ратне прошлости судија и тужилаца и изреченим пресудама, за шта су прст кривице усмјериле жртве, "реформисано" бх правосуђе "напрасно" постало "деформисано". Најгласнији противник закључака унутар Савјета, Горан Незировић данас скандалозно тврди - “тајним“ каналима контактирао је стране дипломате у БиХ и Бриселу, да би бура била што јача.
- Ја имам тајне канале у амбасадама.  Звао сам Њемачку амбасаду, Америчку, Ларс-Гунара Вигемарка, своје "везе" у амбасади Шпаније да им кажем шта треба госпођа Калавера да напише, каже Незировић.

Или је синхронизовано са СДА, "свемогући" Незировић себи приписао туђе заслуге, са примјесама политичког тестамента!? Или је међународна дипломатија пала на изузетно ниске гране!? Јер, на адресу ВСТС-а стигло је "писмо упозорења о поштовању европских стандарда" са потписом директорке Европске комисије за преговоре о проширењу Хановеве Руиз Калавера. Америчка амбасада као суорганизатор, одустала је од финансирања Конференције коју ће ВСТС ипак и без њих, одржати у Бањалуци почетком децембра. Остали Незировићеви "дипломатски пулени" температуру су подизали, саопштењима! Предсједник Савјета Милан Тегелтија, који је и сам био домаћин састанака са, за бх. правосуђе експресно заинтересованим страним дипломатама, подсјећа да би они требало да поштују Законе земље домаћина.

- Према Закону о ВСТС-у само предсједник ВСТС-а може да представља ВСТС или лице које он овласти. Сви други контакти које остварују чланови ВСТС-а су њихови приватни контакти - напомиње Тегелтија.

Како год, седмицама располућени Савјет, и на почетку сједнице такав је био и све корекције опструисао.

Мало касније, Савјет је једногласно кориговао закључке и зауставио злонамјерне сумње како ће без било каквог поступка, Савјет моћи да опозове именоване судије и тужиоце сумњиве ратне прошлости. Овај пут јасније од Комисије за легислативу тражи приједлог измјене интерних аката и Закона о ВСТС-у, зарад унапријеђења и ширења овлашћења Дисциплинског тужиоца те увођења контролног механизма за будућа именовања.

У успостављању корективног механизма Савјет ће затражити и помоћ Европске комисије. Помоћ ОЕБС-а, који врши мониторинг свих суђења за ратне злочине, већ су прихватили. Анализираће њихове податке о изреченим пресудама. Истовремено, подсјећају све предсједнике судова и главне тужиоце на обавезу достављања података о судијама и тужиоцима против којих је покренута истрага или подигнута оптужница у кривичном поступку. Сага о закључцима је ваљда завршена. Наравно, ако опет не прораде неки "тајни" канали и нечије "нечисте" савјести!