latinica  ћирилица
07/12/2017 |  13:42 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Владика Григорије добитник "Кочићевог пера" и "Кочићеве књиге" (ВИДЕО)

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије добитник је књижевне награде "Кочићево перо" за зиму 2017. године за књигу "Преко прага", као и овогодишње књижевне награде "Кочићева књига".
Владика Григорије (Фото:sputniknews.com) -
Владика Григорије (Фото:sputniknews.com)

Жири је донио једногласну одлуку о додјели "Кочићевог пера" за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, те "Кочићеве књиге" за цјелокупно књижевно стваралаштво, саопштено је из Задужбине "Петар Кочић" Бањалука-Београд.

Предсједник жирија, књижевник Никола Вуколић рекао је да књига "Преко прага" носи "дубоку хуманистичку поруку, с обзиром да владика Григорије у њој људе не дијели према националности, вјерама или другим одређењима".

"Најважнија подјела у овој књизи је она због чега је књига постала и најчитанија, а то је постојање људи и нељуди", рекао је Вуколић и додао да је књига написана, како каже, лијепим кочићевим језиком о судбинама малих људи из Херцеговине с краја 20. вијека, о њиховим несрећама, неспоразумима, заблудама, тузи, смијеху.

У саставу жирија били су књижевници Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Награде "Кочићево перо" и "Кочићева књига" биће уручене 22. децембра у Коларчевој задужбини у Београду.

Извор: СРНА