latinica  ћирилица
13/12/2017 |  14:16 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" приказан у Европском парламетну у Стразбуру

Након бројних пројекција које су изазвале велику пажњу јавности у Републици Српској и региону, документарни филм "Лица Лафоре", аутора Дениса Бојића, у продукцији РТРС-а нашао се пред посланицима Европског парламента у Стразбуру.
Стразбур: "Лице лафоре" - Фото: РТРС
Стразбур: "Лице лафоре"Фото: РТРС

Након приказивања документарног филма "Дјеца" ово је други пут да се Јавни сервис Републике Српске на овакав начин презентује у Европском парламенту.

Пројекција је одржана у организацији посланичке групе у Европском парламенту "Европа нација и слобода", коју чине партије из Француске, Холандије, Белгије, Италије и Аустрије.

У оквиру пројекције, Денис Бојић је пред европским парламентарцима отворио дебату на тему ријетких болести, наводећи примјер породице Гајић из Бањалуке која је индивидуалном борбом успјела да иницира рјешење једног глобалног проблема. Бројни европски парламентарци остали су без текста након потресне приче породице Гајић.

- Ово је изузетно важан и потресан филм, који су европски парламентарци морали видјети. На извјестан начин остао сам постиђен чињеницом да је Француска уложила тако мало у истраживање тако тешке болести, а са друге стане осјећам понос што је ваша мала земља урадила тако много захваљујући породици Гајић - рекао је Едуард Феран, потпредсједник посланичке групе "Европа нација и слобода".

Члан Европског парламента Доминк Билд изјавила је да је ово филм који отвара нове перспективе, те да сви парламентарци који су погледали филм имају прилику да рамисле о овој теми, о проблему ријетких дјечијих болести те понуде приједлоге.

Бојић истиче да је ова пројекција догађај од изузетног значаја, јер, прије свега, подиже свијест о тешким дјечијим обољењима на највишем институционалном нивоу.

- Осим тога, ово је јединствена прилика да нас политички врх Европе посматра у једном потпуно другачијем свјетлу. Борба породице Гајић је универзално мотивишућа борба и све земље у Европи дијеле ову проблематику. Поносни смо што смо, наизглед, безнадежну борбу једне бањалучке породице представили на овом нивоу. Наравно, ово је само замајац који ће нас све заједно довести до велике побједе, а то је терапија против ове окрутне болести - каже Бојић.

Након Стразбура, филм "Лица Лафоре" очекују приказивања на међународним фестивалима у Грчкој, Русији и Америци. Филм документује судбину породице Гајић и њихову вишегодишњу надљудску борбу за проналазак лијека за Лафорину болест, од које су обољеле њихове двије кћерке.