latinica  ћирилица
29/12/2017 |  15:58 | Аутор: РТРС

Рахој: Формирати каталонски парламент 17. јануара

Премијер Шпаније Маријано Рахој позвао је да се каталонски парламент формира 17. јануара, послије недавно одржаних регионалних изборима на којима су сепаратистичке партије освојиле тијесну већину у парламенту.

То је први корак ка поновном формирању локалне владе пошто је претходну распустио шпански премијер након што су у октобру каталонски посланици, у тадашњем сазиву, гласали за проглашење те шпанске покрајине независном републиком.

По формирању парламента, посланици морају да предложе кандидата који ће да предводити регионалну владу и који прво мора да се суочи са гласањем о повјерењу, наводи Ројтерс.

Британска агенција напомиње да би сепаратистичке партије могле да имају потешкоће приликом формирања владе с обзиром на то да су многи од њихових лидера суочени са судским процесима.

Смијењени каталонски лидер Карлес Пуђдамон позвао је прошле недјеље шпанску владу да му допусти да се врати у Шпанију како би присуствовао првој сједници новог каталонског парламента и постао нови предсједник Каталоније.

Сепаратистичке партије освојиле су тијесну  већину у парламенту на недавним регионалним изборима, али још није извесно да ли ће Пуђдамон и остали приведени лидери моћи да присуствују сједницама парламента.

"Желим да се вратим у Каталонију што прије. Хтио бих да се вратим одмах. Била би то добра вијест за Шпанију", рекао је Пуђдамон у интервјуу за Ројтерс.

Пуђдамон који позива шпанску владу на дијалог ради рјешења тензија између Барселоне и Мадрида, рекао је да је спреман да саслуша сваку понуду премијера Маријана Рахоја чак иако је то мање од независности.

"Ако шпанска држава има приједлог за Каталонију, треба да га саслушамо", рекао је Пуђдамон наводећи да жели дијалог једнаких.

Извор: Танјуг