latinica  ћирилица
26/04/2024 |  15:27 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Трамп жели да са Орбаном "врати владавину конзервативизма"

Бивши предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да жели да, уколико побиједи на предсједничким изборима у Америци, обнови партнерство са премијером Мађарске Виктором Орбаном како би "вратили владавину конзервативизма".
Трамп и Орбан (фото: EPA/JIM LO SCALZO) -
Трамп и Орбан (фото: EPA/JIM LO SCALZO)

- Радујем се поновном блиском раду са премијером Орбаном када положим заклетву као 47. предсједник САД - рекао је Трамп у видео-обраћању учесницима Конференције конзервативне политичке акције у Будимпешти.

Он је навео да ће конзервативци, све док су уједињени у својој визији и док се придржавају својих принципа и бране своје вриједности, "побјеђивати у бици спасавања цивилизације од комуниста, марксиста и фашиста" и да ће свијету "вратити владавину конзервативизма и здравог разума".

- Док сам био предсједник, са поносом сам сарађивао са премијером Орбаном - који је, успут, сјајан човјек - и залагали смо се за вриједности и интересе наше двије нације. Борили смо се против илегалне имиграције, заштитили наше границе, отварали радна мјеста и бранили наше традиције и јудео-хришћанске вриједности - додао је Трамп.

Орбан је посјетио Трампа у резиденцији "Маралаго" у Флориди и том приликом су разговарали о низу питања од заједничког интереса за Мађарску и САД. Трамп је том приликом похвалио Орбана као "сјајног лидера".

Трамп и Орбан су дугогодишњи сарадници који дијеле конзервативне политичке ставове и у више наврата су истицали међусобно поштовање и подршку. Орбан је подржао Трампову кандидатуру за предстојеће предсједничке изборе у САД, као и његову борбу са правним изазовима са којима је суочен.

Предсједнички избори у САД биће одржани у новембру. Главни кандидати су Трамп и тренутни предсједник Америке Џозеф Бајден. Обојица су добила подршку довољно делегата у својим странкама.