latinica  ћирилица
06/05/2024 |  11:38 ⇒ 12:27 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Опасна реторика Париза о слању трупа у Украјину

Реторика Париза и Лондона у вези са могућношћу слања војника у Украјину је опасна, сматра портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Недавно смо били свједоци невиђеног новог таласа напетости, који су иницирали предсједник Француске и британски министар спољних послова. Све је то веома опасна реторика - додао је Песков.

Коментаришући информације о слању француских трупа у Украјину, Песков је рекао да она захтијева провјеру.

- Овдје прво треба да се схвати колико су ове информације тачне. Наша војска провјерава те информације - рекао је Песков, коментаришући информације да је Француска послала војнике из своје Легије странаца у Украјину.

О наводним диверзијама

Песков је навео и да медијски извјештаји о наводним планираним диверзијама у Европи личе на још једну неосновану оптужбу на рачун Русије.

Новинари су питали портпарола како се Кремљ односи према материјалу којим европске обавјештајне службе упозоравају своје владе на планове Русије да изврши серију диверзија и саботажа у Европи.

- Не личи на неки озбиљан материјал, само на још једну неосновану оптужбу против наше земље - оцијенио је Песков.

Француски предсједник Емануел Макрон недавно је у интервјуу за Економист изјавио да не искључује могућност да, на захтјев Кијева, пошаље трупе у Украјину, уколико Русија пробије линију фронта. Према његовим ријечима, "многе земље ЕУ" су се сложиле са мишљењем Париза о овом питању.