latinica  ћирилица
03/01/2018 |  18:17 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Почиње суђење Милораду Софренићу (ВИДЕО)

У Бијељини сутра почиње суђење Милораду Софренићу, бившем начелнику за финансије у Градској управи.
Милорад Софренић (фото: pressrs.ba) -
Милорад Софренић (фото: pressrs.ba)

Према оптужници, функционер бијељинског СДС-а оптужен је да је на изборима врбовао Роме у Бијељини, да гласају за Мићу Мићића и Томицу Стојановића, обећавши им заузврат робне пакете помоћи.

Кривично дјело подмићивање при избору и гласању потпуно је доказано и документовано, саопштено је из МУП-а, након октобарских избора 2016.

Дарко Ћулум, директор Полиције РС истиче да су одузете личне карте, обављени разговори с лицима која су давала те личне карте, чак су пронашли прехрамбене пакете, неке артикле, који су требали да се дају заузврат.

Софренић је тада признао да је саслушан у полицији, али је тврдио да није видио спорне личне карте.

Мијо Софренић, шеф Изборног штаба СДС Бијељина казао је да личне карте никад није видио.

- Ја не знам да су и код кога нађене заплијењене личне карте, ни да је неко нешто урадио. Све је урађено на бази по пријави једног проблематичног Рома по инструкцији Успјешне Српске - истакао је раније Софренић.

С друге стране Мујо Бегановић је тврдио да је прикупљао личне карте и предао их Софренићу, јер му је обећана хуманитарна помоћ за комшије, међутим пакети нису стигли. Сугерисано му је да Роми гласају за Мићу Мићића и Томицу Стојановића, а био је спреман и за полиграфско суочавање са Софренићем.

Предсједник Удружења Рома ''Сложна браћа'' Мујо Бегановић навео је да он и Софренић иду на столицу правде, и ако буде крив сам себе осуђује на десет година затвора.

Бивши начелник за финансије није хтио да коментарише најављено суђење, истакавши да оно сутра неће бити одржано, јер је он на сједници ИО ФС БиХ.
У

Покрету Успјешна Српска истичу да су већ у изборној ноћи указивали на крађу.

- Све то са ромским личним картама, са сликањем испод ратних застава БиХ и све остале неправилности, указују да смо ми покрадени на претходним изборима - истакао је Златко Максимовић, предсједник Покрета Успјешна Српска.

Шта је истина у афери "Личне карте" с актерима Мујом и Мијом, одговор ће дати надлежне инститиције. Хоће ли сутра у Основном суду у Бијељини почети откривање истине или ће суђење Софренићу бити одгођено, знаће се у 12 часова, за када је и заказано.