latinica  ћирилица
12/01/2018 |  09:22 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Штрајк глађу рудара рудника "Стара јама"

Рудари рудника "Стара јама" у Зеници, њих 44 други дан штрајкују глађу због немогућности одласка у пензију.

Властима су дали рок од три дана да ријеше њихове проблеме, а запријетили су и самоспаљивањем.

Рудари тврде да законске процедуре за уплату новца за пензионо осигурање нису испоштоване, преноси Н1.

Рудар Елдин Ђидић, који је јутрос завршио прву смјену, поручио је да уколико не буду испуњени захтјеви рудара да ће у понедјељак протестовати у Сарајеву.

- Ово што сам видио, ово је за плакати. Дали смо подршку својим коморатима. Ово све нас чека. Замолио бих све присутне да виде шта се ради и како се ради са рударима. Ако до понедјељка не буду усвојени сви наши захтјеви - ми долазимо у Сарајево, сви рудари... па ћемо видјети шта ће бити - истакао је Ђидић.

Директор Рудника мрког угља "Зеница" Невзет Вршкић је рекао да ће Рудник испунити свој дио обећања.

- Ми ћемо ријешити системски проблем идуће седмице, уз помоћ Владе ФБиХ и Електропривреде, али је ствар за убудуће. Ми ћемо покушати да се овакве ствари више не дешавају. Повећана је производња и већи су приходи, али су старе обавезе велике и не можемо их ријешити у скорије вријеме. Што је до нас ми ћемо 99 одсто ријешити - обећао је Вршкић.

Федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић позвао је групу зеничких рудара да сачекају наредну седмицу када ће на сједници Владе прва тачка дневног реда бити њихов проблем.

Он је рекао да су њихови захтјеви обрађени и упућени министарствима правде и финансија, те Канцеларији за законодавство.

Извор: СРНА