latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:04 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Кришто оспорава одредбе Устава ФБиХ

Предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто доставила је Уставном суду БиХ нову апелацију којом је оспорила одредбе Устава Федерације БиХ које утврђују да се из сваког кантона бира по један делегат из сваког народа.
Борјана Кришто - Фото: РТРС
Борјана КриштоФото: РТРС

Такву одредбу Уставни суд БиХ прогласио је неуставном и избрисао из Изборног закона БиХ, али је она остала у Уставу ФБиХ.

Кришто је за загребачки Вечерњи лист, издање за БиХ, потврдила да је поднијела ову апелацију.

- Ако би се наставило са праксом да се из појединих кантона бира по један делегат, чак и упркос томе што тог народа тамо готово да нема, дошли бисмо до тога да немамо легитиман избор конститутивних народа, а глас бирача не би вриједио једнако, што је недопустиво - појаснила је Кришто.

Лист пише да ова апелација долази у тренутку када су бошњачке и пробошњачке странке представиле наводну иницијативу за спровођење пресуде Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића у федералном Парламенту гдје су намјеравале да прегласају Хрвате, чак и упркос томе што је тај приједлог Закона о изборним јединицама сасвим супротан овој пресуди јер се управо заснива на томе да, на примјер, Босанско-подрињски кантон у коме живе 24 Хрвата према посљедњем попису и Посавски кантон у коме је 36.000 Хрвата, бирају идентично - по једног делегата, што је разлика у вриједности гласа од 1.400 пута.

За садашњу ситуацију одговорни Бошњаци

Кришто је за Срну оцијенила да је БиХ доспјела у садашњу ситуацију јер су припадници једног народа другом бирали члана Предсједништва БиХ. Она није жељела детаљније да коментарише најаву предсједника Демократског фронта Жељка Комшића да ће се на општим изборима у БиХ у октобру поново кандидовати за члана Предсједништва БиХ.

- Не коментаришем ничије изјаве - рекла је Кришто.

Поводом Комшићеве најаве кандидатуре за члана Предсједништва БиХ, предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић рекао је да ће ова партија стати иза свих кандидата љевице. Никшић је рекао да је вријеме да грађански блок има кандидате за сва три члана Предсједништва БиХ.

Комшић је најавио да ће се поново кандидовати за хрватског члана Предсједништва БиХ јер "постаје мучно гледати да је резултат у Предсједништву два према један против БиХ", као и због "уцјена са Изборним законом".

Он је раније био члан Предсједништва БиХ у два узастопна мандата.

Извор: СРНА