latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:59 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Штрајк зеничких рудара до 19. јануара; Влада уплаћује 2,5 милиона КМ

Радници Рудника мрког угља "Стара Јама" у Зеници ступили су данас у једночасовни штрајк упозорења, који ће организовати сваки дан до 19. јануара, саопштено је из Самосталног синдиката радника рудника Федерације БиХ.

Једночасовни штрајк ће бити организован сваки дан до 19. јануара од 7.00 до 8.00 часова.

Двојици рудара Рудника мрког угља Зеница који штрајкују глађу у Дому рудара у Зеници позлило је. Убрзо је стигла Хитна помоћ и превезла их у зенички Дом здравља гдје им је указана помоћ.

Права драма одвијала се након што је позлило Омеру Каралићу, једном од радника у штрајку. Каралић је остао без свијести, а колеге су му давали вјештачко дисање, масирали срце и умивали га водом све до доласка екипе Хитне помоћи која је Каралића одвезла у болницу.

"Још немамо информације о здравственом стању Каралића"који је пао у кому", рекао је један од рудара.

Осим Каралића, тројица тешко обољелих рудара такође су током ноћи послата кући. Један болује од леукемије, док друга двојица имају срчаних проблема, односно, уграђени су им бајпаси.

Влада ФБиХ: 2,5 милиона КМ за пензионисање рудара

Влада Федерације БиХ данас је на хитној телефонској сједници одобрила 2.597.859 КМ за 44 радника Рудника мрког угља у Зеници који су стекли услове за одлазак у пензију, а не могу је остварити због неуплаћених доприноса.Овом одлуком федерална Влада је, у функцији Скупштине Развојне банке ФБиХ, одобрила да буде дозначено 2.597.859 КМ за доприносе за ПИО/МИО, здравствено осигурање и осигурање од незапослености за 44 радника.

За реализацију одлуке задужени су Развојна банка Федерације БиХ, Федерални завод ПИО/МИО, Пореска управа ФБиХ и федерално Министарство енергије, рударства и индустрије.

Податке по кантонима о неуплаћеним доприносима за здравствено осигурање и за доприносе за осигурање од незапослености, федерално Министарство енергије, рударства и индустрије ће доставити Развојној банци Федерације БиХ, саопштено је из федералне Владе.

Рудник мрког угља Зеница, који послује у оквиру концерна Електропривреда БиХ, прослиједио је 6. децембра федералном Министарству енергије, рударства и индустрије списак 44 радника овјерен од Пореске управе ФБиХ и збирну рекапитулацију са укупно потребним средствима за уплату доприноса за 44 радника у данас одобреном износу, додаје се у саопштењу.

Извор: Агенције