latinica  ћирилица
16/01/2018 |  16:13 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Википедијин дан у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Највећа свјетска слободна енциклопедија- Википедија обиљежила је 17. рођендан постојања у више од 90 градова широм свијета. Једини град домаћин у земљама регије био је Источно Сарајево. Организатор обиљежавања Википедијиног дана је Викимедијина заједница Републике Српске.
Викимедијин дан - Фото: илустрација
Викимедијин данФото: илустрација

Свијет у којем свака особа има слободан приступ цјелокупном људском знању- задатак је који је Википедија ставила пред себе прије пуних 17 година. Данас се сматра највећом свјетском онлајн енциклопедијом, са неколико десетина милиона чланака на 291 језику, док се сваког мјесеца биљежи више од пола милијарде прегледа.

- Поред слободног знања, акценат је на очувању националног идентитета и културе на подручју БиХ и Србије. Координирамо различитим пројектма у сарадњи са бројним институцијама, а све с циљем да омогућимо што већи број квалитетних садржаја који ће бити доступни на интернету по слободним лиценцама - истиче Бојана Подгорица, координатор за Викимедијине пројекте у Републици Српској.

На конфенцији учествују и говоре уредници и корисници Википедије на српском језику, представници Викимедијине задужбине, те представници Викимедијине заједнице из Републике Српске.

- Заљубљеник сам у фотографију и преко пројекта "Трагом душе" упознао сам људе који воле Републику Српску. Фотографишући Источну Хереговину схватио сам колико је важан овај пројекат којим се представљамо како нашим људима, тако и читавом свијету - истиче Богдан Лажетић из Гацка.

Викимедијина заједница Републике Српске, група уредника и корисника Викимедијиних пројеката у Српској, званично је призната у октобру 2015. године.