latinica  ћирилица
08/02/2018 |  13:59 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Филм "Лица лафоре" приказан народним посланицима (ФОТО)

Филм "Лица лафоре" аутора Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, који говори о борби бањалучке породице Гајић за проналажење лијека за ову ријетку болест од које су обољеле њихове ћерке, приказан је посланицима у Народној скупштини Републике Српске.
Филм "Лица лафоре" приказан народним посланицима - Фото: РТРС
Филм "Лица лафоре" приказан народним посланицимаФото: РТРС

Посланици владајуће већине и опозиције само неколико сати прије, на сједници Народне скупштине заступали су различите ставове, али су након пројекције изашли са истим утисцима о филму "Лица Лафоре" и борби за живот дјеце. 

"Све ово што ми радимо своди се на једно, а то је на оне који долазе иза нас. То су наша дјеца, а да буде порука овај филм да цијело богатство овог свијета не вриједи ако нисте здрави", рекао је самостални посланик у клубу СДС-К Дарко Бањац.

"Утисци дивљења једној храброј породици наевјероватне воље и енергије и утисци да у највећој несрећи љубав може да побиједи", додао је посланик НДП-а Драган Чавић.

Сњежана Гајић, мајка обољеле Милане и Татјане, која је преминула од ове болести, рекла је да то није само прича о једној породици, већ о свим људима.

"Овај филм је приказан и у Европском парламенту у Стразбуру, што довољно говори о величини једне такве приче", додала је Гајићева, уз захвалност посланицима што је омогућено приказивање овог филма у Народној скупштини.

Филм "Лица лафоре" приказан народним посланицима (Фото: РТРС)

Аутор филма, новинар РТРС-а, Денис Бојић рекао је да је ово први филм у Републици Српској који се бави темом ријетких болести и који наше друштво представља на потпуно другачији начин, афирмишући и потенцирајући оно најбоље у нама.

Филм "Лица лафоре" приказан народним посланицима (Фото: РТРС)

"Ово је прилика и за подсјећање да је једна породица из Бањалуке у тражењу лијека за ову тешку дјечију болест, урадила више него све државе, владе и фармацеутске компаније на свијету заједно", истакао је Бојић.

Филм "Лица лафоре" приказан народним посланицима (Фото: РТРС)

Филм документује судбину породице која је у борби са лафором изгубила старију кћерку Татјану, али која је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за Лафорину болест и спас млађе кћерке Милане.

На проналаску лијека за Лафорину болест ради тим љекара предвођен Бержеом Минесијаном у болници "Сик Кидс" у Торонту, а филм "Лица лафоре" требао би да подстакне све хуманитарце, а посебно надлежне институције и владе држава цијелог свијета и цијелу фармацеутску индустрију да издвоје неопходан новац за проналазак лијека, не само за Лафорину болест, него и многа друга ријетка обољења.

Филм "Лица лафоре" приказан народним посланицима (Фото: РТРС)

Осим филма, у претходном периоду организоване су бројне хуманитарне акције, те издате двије књиге чији је приход од продаје намијењен за помоћ у лијечењу Татјане и Милане, али и све "лафора дјеце" свијета.

За сву досадашњу подршку и помоћ, породица Гајић је неизмјерно захвална цјелокупној јавности Српске.