latinica  ћирилица
13/02/2018 |  12:25 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Радници бањалучке Топлане страхују да ће постати технолошки вишак

Чланови Синдикалне организације бањалучке "Топлане" одржали су данас штрајк упозорења да би скренули пажњу на неизвјесну судбину око 50 радника након почетка рада нове "Еко топлане", која је од 1. фебруара преузела гријање града.
Бањалука - Штрајк упозорења радникаТоплане - Фото: СРНА
Бањалука - Штрајк упозорења радникаТопланеФото: СРНА

Повјереник за синдикална питања "Топлане" Вукашин Тинтор истакао је да су радници забринути за егзистенцију, те да од управе предузећа нису добили званичан став о евентуалном проглашавању вишка радника или отказима, о чему су, како је рекао, чули у медијима.

"Не постоје основе за проглашавање технолошког вишка радника или отказе, јер производна активност `Топлане` није престала, предузеће ради, испоруку топлотне енергије врше и нова и стара топлана и данас су овдје само они радници који не угрожавају производно-дистрибутивни систем предузећа", рекао је Тинтор новинарима у Бањалуци.

Тинтор је навео да за овакву ситуацију одговорност има управа предузећа са вршиоцем дужности директора Мићом Миловановићем на челу, а која је према Закону о раду била дужна да обавјештава синдикат и раднике о перспективи предузећа и да их консултује у случају доношења одлука које ће утицати на радно-правни статус радника.

Он је додао да управа предузећа није сачинила програм збрињавања радника који страхују да ће бити проглашени технолошким вишком или да ће добити отказе.

Предсједник Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић изјавила је да грански синдикат подржава Синдикалну организацију "Топлане" у рјешавању њихових проблема.

"Упутили смо позив градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу за разговор, да он да гаранције за ове људе, те да се уколико и постоји технолошки вишак, сачини програм социјалног збрињавања, отказни рокови, обезбиједе отпремнине и слично", истакла је Врабичићева.

Члан Извршног одбора синдиката "Топлане" Гостимир Радић навео је да стручни дио радника овог предузећа одговорно тврди да "Еко топлана" не може сама да грије град, те да се град не може гријати на сјечку дрвета без помоћи мазута.

Он је напоменуо да се због лошег гријања за четири и по године са система градског гријања искључило 6.000 потрошача, што је губитак од 16 милиона КМ.

Извор: Срна