latinica  ћирилица
14/02/2018 |  09:38 ⇒ 28/02/2018 | 14:23 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" приказан на фестивалу у Русији (ФОТО)

Након бројних пројекција које су изазвале пажњу јавности, документарни филм "Лица Лафоре" нашао се и пред руском публиком.
Филм Лица Лафоре у Русији - Фото: РТРС
Филм Лица Лафоре у РусијиФото: РТРС

Филм чији је аутор Денис Бојић, и који је рађен у продукцији РТРС-а, приказан је на 13-ом међународном свеславенском филмском фестивалу "Сусрет", који се ове године од 11. до 17. фебруара одржава у руском граду Обнинск. Фестивал се између осталог одржава под покровитељством министарства културе Руске Федерације и Удружења филмских радника Русије, које предводи прослављени режисер Никита Михалков.

На овогодишњем фестивалу приказано је више од 60 филмова из Пољске, Њемачке, Русије, Аргенитине, Казахастана, Грузије, Бјелорусије, Ирана. У својој поздравној поруци министар културе Руске Федерације Владимир Медински поручио је да је одржавање свеславеснког међународног православног фестивала, један од темеља на којима почива одржавање руске културе.

Лице лафоре - Русија

Пројекцији филма између осталог присуствовало је и више од двије стотине професора и студената медицине са медицинских факултета из Обнинска, Москве и Калуге.

Аутор филма, Денис Бојић рекао је да је ово први филм у Републици Српској који се бави темом ријетких болести и који наше друштво представља на један другачији начин, афирмишући и потенцирајући оно најбоље у нама.

"Ово је прилика да се и овдје у Русији нагласи да је једна породица из Бањалуке, у тражењу лијека за ову тешку дјечију болест, урадила више него све државе, владе и фармацеутске компаније на свијету заједно, самим тим ово је промоција и Републике Српске али и региона у цјелини", нагласио је Бојић.

Лица Лафоре у Русији

Филм "Лица Лафоре" говори о борби породице Гајић за живот своје дјеце и за проналажење лијека за Лафорину болест, најтежи облик епилепсије код људи.

На проналаску лијека за Лафорину болест ради тим љекара предвођен Бержеом Минесијаном у болници "Сик Кидс" у Торонту, а филм "Лица Лафоре" требало би да подстакне све хуманитарце, а посебно надлежне институције и владе држава цијелог свијета, и цијелу фармацеутску индустрију, да издвоје неопходан новац за проналазак лијека, не само за Лафорину болест, већ и за многа друга ријетка обољења. 

Лица Лафоре - Русија

Филм је преведен на енглески, холандски, њемачки, руски, француски, италијански језик, а између осталог, приказан је и на свјетском конгресу неуролога у Барселони. Представљен је и посланицима европског парламента у Стразбуру, посланцима и члановима Владе Републике Српске, на медицинским факултетима у региону, као и на међународним филмским фестивалима у Грчкој, Русији, Босни и Херцеговини.

Поред филма "Лица Лафоре", Радио-телевизија Републике Српске на овом фестивалу у Русији представила се са још једним остварењем. У ревијалној селекцији биће приказан филм "Дах живота", ауторке Сњежане Брезо.