latinica  ћирилица
10/03/2018 |  21:58 ⇒ 23:18 | Аутор: РТРС

Отворене изложбе "Свети заштитници руске земље" и "Руско чудо" у И. Сарајеву

У Културном центру Источно Ново Сарајево отворене су изложбе "Свети заштитници руске земље" и "Руско чудо" Московског државног музејског комплекса "Коломенско".
И. Сарајево - изложба слика - Фото: СРНА
И. Сарајево - изложба сликаФото: СРНА

Изложбе кроз 75 паноа говоре о дрвеној палати цара Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов и иконама које се посебено поштују у Русији.

Палата о којој говори изложба "Руско чудо" представља ремек дјело руске архитектуре и творевину талентованих мајстора од резбара, тесара, ковача до сликара. Изграђена је 1667. године на имању Коломенско, недалеко од Москве.

Изложба "Свети заштитници руске земље" садржи фото репродукције икона светаца заштитника руске земље којима се Руси вијековима моле за своју отаџбину.

Војкан Крстић из Београда заједно са Ненадом Иконићем из Фоче организовао је изложбе у Фочи, Вишеграду и Гацку, а вечерас у Источном Новом Сарајеву, након чега ће експонати бити враћени у Русију.

Он је објасно да је су на ову идеју дошли зато што воле руски народ, па су хтјели да приближе њихову културу и промовишу је на овим просторима.

"Драго нам је да су и грађани Источног Сарајева имали прилику да погледају ове изложбе, које су заједно представљене, јер припадају истом кругу руског духа и културе", рекао је Иконић.

Сектретар Амбасаде Русије у БиХ Ана Ивљева изјавила је новинарима да подржавају овакве пројекте који шире руску културу и приказују вриједности руске духовности.

"Историја је показала, ви можете да верујете или не, да иконе могу бити чудесне и да су спашавале људе, руски народ у тешким моментима, посебно у ратним временима, за време Другог свјетског рата. Породица у Русији, ако су вјерници, обавезно ће у кући направити такозвани `црвени угао` гдје ће ставити икону да их чува и помаже", појаснила је Ивљева.

Предсједник Српског просвјетног културног друштва "Просвјета" Источно Сарајево Љубо Грковић рекао је да у свијету не постоје два народа толико блиска као што су руски и српски народ, које повезује заједничко поријекло, религија, духовност, култура и друга страдалаштва.

Изложбе у Источном Срајеву биће отворене наредних пет дана.

Извор: СРНА