latinica  ћирилица
20/04/2018 |  10:39 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

"Лица Лафоре" у Москви на фестивалу "Дjелаj"

Филм "Лица Лафоре" приказан је у Москви на Шестом међународном филмском фестивалу "Дjелаj", који се одржава од 17. до 22. априла.
Лица Лафоре, Москва - Фото: РТРС
Лица Лафоре, МоскваФото: РТРС

У овогодишњој селекцији приказано је више од двадесет филмова из Сједињених Америчких Држава, Русије, Њемачке, Француске, Индије, Републике Српске, Ирана, Аргентине.

"Дjелаj филм фестивал" у свој фокус ставља филмове, који се баве процесима који на различите начине мијењају стварност и утичу на њу.

Лица лафоре на фестивалу "Делаи"

Осим у Москви филм "Лица Лафоре" ускоро ће бити приказан и у Севастопољу на фестивалу "Златни витез", а 27. априла аутор Денис Бојић за овај филм примиће Гран-при за најбољу режију на филмском фестивалу Златна буклија.

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби са Лафором изгубила старију кћерку Татјану, али која је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за Лафорину болест и спас млађе кћерке Милане.

На проналаску лијека за Лафорину болест ради тим љекара предвођен Бержеом Минесијаном у болници "Сик Кидс" у Торонту, а филм "Лица Лафоре" требало би да подстакне све хуманитарце, а посебно надлежне институције и владе држава цијелог свијета, те читаву фармацеутску индустрију да издвоје неопходан новац за проналазак лијека, не само за Лафорину болест, него и многа друга ријетка обољења.

Филм "Лица Лафоре", поред бројних пројекција, приказан је и на међународним фестивалима у Грчкој, Русији, БиХ, на медицинским факултетима у региону, али и на свјетском конгресу неуролога у Барселони.

Значај филма препознат је и на институционалном нивоу, па су "Лица Лафоре" приказана и у Европском парламенту у Стразбуру, у Народној скупштини Републике Српске, те у Парламентарној скупштини БиХ.

Борбу против Лафорине болести подржале су бројне познате личности, између осталих, Тијана Бошковић, једна од најбољих свјетских одбојкашица, те Миралем Пјанић, фудбалер Јувентуса.