X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
05/05/2018 |  19:35 | Извор: ТАНЈУГ

НАСА лансирала ракету са 2,5 милиона имена, међу њима из БиХ, Србије, Хрватске...

НАСА је данас лансирала на Марс ракету „Инсајт“, а у овој летјелици налази се чип са 2.429.807 имена људи са Земље, међу којима је и 2.835 имена особа из Србије које су послале податке путем сајта НАСА.
НАСА лансирала ракету "Инсајт" на Марс (Фото: NASA/Bill Ingalls) -
НАСА лансирала ракету "Инсајт" на Марс (Фото: NASA/Bill Ingalls)

На сајту америчке агенције за истраживање свемира пише да је након предатих скоро 2,5 милиона „карата за укрцавање“, регистрација окончана и да се слетање робота на површину Црвене планете очекује у новембру.

Хрватски портал Индекс наводи да је „Инсајт“ лансиран на Марс у 4.05 сати по локалном времену и да је у питању прва међупланетарна мисија која је покренута са западне обале САД.

 Наводи се да је „Инсајт“ дио НАСА програма чија је мисија слетање робота произведеног за кретање на површини Мјесеца или Марса. Сврха ове мисије је истраживање и откривање процеса који су обликовали планете Сунчевог система прије више од 4,5 милијарди година.

Наводи се да ће коришћењем софистицираних инструмената „Инсајт“ покушати да одговори на питања настанка планета сличних Земљи. Његов робот, који би требало да проведе двије године на Марсу, има два инструмента који би требало да мјере „пулс“ Марса, као и активности планете.

Бх. портал „Кликс“ наводи да се у чипу послатом у летјелици, уз имена из Србије, налази и чип са 1.278 имена из БиХ, 3.505 из Хрватске и 128 из Црне Горе. Највише имена, око 600.000, јесте из САД, на другом мјесту је Кина са 260.000 имена, а потом слиједе Индија, Велика Британија, Турска, Италија, Њемачка и Русија.

Наводи се да је ријеч је о резултату кампање која је трајала годинама, а све што је требало да се уради јесте да се на и-мејл НАСА пошаљу основни подаци како би се забиљежило име особе која жели да буде занимљив дио мисије.

Подсјећа се да је „Инсајт“ први „лендер“ који одлази на Марс након „Кјуриоситија“ који се тамо налази већ седам година.